Mediació de conflictes, valoració de projectes i activitats vinents, així va ser la 3a assemblea del 2024 de l’Arnau Itinerant

NOTÍCIES
Participants al projecte Força Teatre a l'Escola Collaso i Gil

Mentre encara continuen les trobades per configurar la programació de la temporada 2024-2025 de l’Arnau Itinerant, les entitats i persones participants es van trobar al Centre Cultural Albareda el 17 d’abril per dur a terme la tercera assemblea de l’any. Es va començar a debatre la creació d’una comissió de mediació de cures i conflictes, a més de valorar alguns dels projectes ja realitzats i enfilar els vinents, posar sobre la taula noves col·laboracions i comentar l’estat actual dels tallers de programació. 

 

El gruix de la trobada va servir per abordar la creació d’un reglament de règim intern tal com es va projectar en la creació dels estatuts. Aquest seria el paraigua on s’emmarcaria un protocol d’actuació per a l’abordatge de violències i la resolució de conflictes tant en les activitats externes com en els processos interns. Per tal de començar a definir-lo, es va proposar la creació d’una comissió de mediació de conflictes i cures i es va fer una pluja d’idees sobre la seva configuració, per incloure diversitat i transversalitat, i sobre alguns criteris i passos que el protocol haurà de definir. A més, amb relació a la governança i la gestió interna, també es va acordar el procés de presa de decisions quan, d’entrada, no hi ha consens en l’assemblea. 

 

Valoració de les activitats passades i presentació de les vinents

 

En una segona part de la trobada es van comentar les fites celebrades en els darrers mesos amb una valoració més que positiva per part de les participants a Les Vedettes. Aquesta proposta del grup de teatre comunitari de l’Antic Teatre conformat per persones grans va incloure un taller vivencial amb les usuàries del projecte Radars de Sant Antoni i la interacció i l’experiència va deixar-los amb ganes de més. 

 

Pel que fa als “Dijous al Paral·lel” que han omplert l’abril de propostes feministes, dissidents i migrants, l'èxit també ha estat rotund: tant pel que fa a l’assistència que ha rondat la cinquantena de persones de mitjana com pel valor de donar visibilitat a artistes arrelades al territori, de qualitat i amb trajectòria professional, però que tenen dificultats per entrar als circuits més mediàtics de la ciutat per diferents eixos de discriminació.

 

L’activitat de les setmanes vinents ve marcada per la companyia Arte Sin Fronteras - Matria Libre amb l’espectacle “Savia Terra”. Una de les seves representants, Ada Saliou, va intervenir per explicar la seva proposta de dansa política que es podrà veure a la Sala Mercat de Sant Antoni on té el vincle de ser l’espai en què es va gestar. 

 

Força Teatre: un exemple de procés comunitari d’èxit

 

Otro éxito el cual se informó es el de "Força Teatre" del Forn de Teatre Pa’tothom que trabaja la lengua catalana y las herramientas comunicativas con el alumnado de quinto de primaria de la Escuela Collaso i Gil. El deseo del centro es continuar el próximo curso y celebrar la tercera edición y el Plan de Barrios ha confirmado la disponibilidad presupuestaria. En este sentido, en la asamblea se comentó la posibilidad de plantear una capacitación docente para continuar con el proceso y la metodología más allá del espacio del proyecto.


También se pusieron sobre la mesa algunas posibles colaboraciones con colectivos y artistas afines a los valores de Arnau Itinerant. Algunas con quien ya se han empezado a hacer contactos son Periferias Cimarronas, L'Occulta y FesCultura. Un espacio de colaboración artística entre profesionales y activistas afrodescendientes, un espacio cultural para empoderar artistas migrantes y una incubadora de proyectos artísticos con impacto social.


Finalmente, a falta de celebrar el tercer encuentro, se hizo una primera valoración de los talleres de programación. Es decir, el espacio en que colectivos, entidades y artistas están definiendo las actividades y espectáculos que podremos ver de septiembre de 2024 a julio de 2025. El hilo conductor más claro que está surgiendo es fortalecer el concepto de Paralelo como activador de la cultura de los barrios del Paralelo, el Paralelo canalla y los mundos paralelos.