Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

Àer

Cia. Laia Santanach

Dansa

Edat recomanada: Públic general

Un pas. I un altre en sentit contrari. Un pas. I un altre en sentit contrari. Un pas. I un altre en sentit contrari. Tots en fila. I agafats de la mà. I dibuixant figures amb el cos. Deixant-se impulsar per l’aire que, quan va néixer el contrapàs, a l’edat mitjana, s’anomenava àer.

I Àer és el títol que Laia Santanach ha escollit per a aquesta coreografia que té com a base, encara que sigui per desconstruir-lo i tornar-lo a construir, el contrapàs, una dansa medieval que només ballaven els homes, que en el seu origen va ser religiosa i servia per explicar la passió de Jesucrist, i que va anar evolucionant fins a considerar-se una de les danses precursores de l’actual sardana. Però Laia Santanach juga amb el que va ser per capgirar-lo, i no només perquè canviï el pas i el marqui amb una música molt diferent amb aires electrònics, sinó també perquè posa fi a la discriminació per gènere i fa que la dona sigui la protagonista de la coreografia. Dues ballarines, un ballarí i un músic que també balla es deixen moure per l’àer i el remouen per reescriure les nostres tradicions i el nostre folklore.

El 2018, Laia Santanach va guanyar amb Àer la tercera edició del premi Delfí Colomé, que té l’objectiu de promoure la creació i incentivar la producció en el món de la dansa d’arrel tradicional.

FITXA ARTÍSTICA

Direcció: Laia Santanach. Coreografia: Laia Santanach i els intèrprets.. Ballarins: Anna Hierro, Laia Santanach i Mario g.Sàez.. Composició musical: Carlos Martorell. Disseny de llums: Joana Serra. Tècnic de llums: Sergio Roca. Producció: El Climamola.

 

Cia. Laia Santanach

Laia Santanach és una ballarina que ha treballat amb diverses companyies abans de saltar a la coreografia. Des del 2006, ha treballat amb formacions com Plan B, Pepe Hevia Danza, Susan Kempster, Trànsit Dansa, Roberto G. Alonso, Elephant in the Black Box, Teresa Nieto en Compañía, La Petita Malumaluga, Cia. Vero Cendoya o Gelabert-Azzopardi. Va ser el 2013 quan va començar a coreografiar amb èxit notable i ha aconseguit premis per a moltes de les seves creacions: Now (en el Festival de Videodansa, Moviment i Transformació Social Barcelona 2017), Rèplica (finalista dels premis IT 2017), o Vaivé, guanyadora del premi Tanzhaus Zürich en el Certamen Coreográfico de Madrid 2018. Àer va guanyar el premi Delfí Colomer 2018.

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots

Notícies relacionades

Setmana d'estrenes i de comiats

Notícies - 09/03/2020

Diem adeu a Glòria Ribera, Núria Planes i The Feliuettes, i rebem a Laia Santanach

"Crec necessari conèixer totes les danses ballades al nostre territori"

Notícies - 26/01/2020

La ballarina i coreògrafa s'inspira en el ball del contrapàs per crear 'Àer'

Dansa