Presentació

Aquesta exposició transita per les sales del Museu Frederic Marès on l’escultura contemporània de la col·lecció Bassat s’atura davant d’algunes de les obres medievals, del Renaixement, el barroc i el segle XIX, per establir un seguit de confluències.

El verb “confluir” designa la unió entre dos rius, dos fluxos d’aigua que sumen els seus respectius cursos. I la voluntat de Confluències és precisament que el públic s’impliqui en el flux de les obres aparellades.

D’una banda, es tracta d’una invitació a admirar vint-i-cinc confluències a través d'una trentena d’escultures de la col·lecció reunida per Carmen i Lluís Bassat, una de les més completes de Catalunya en el seu àmbit. Obres de dimensions abastables, la majoria creades al llarg del segle XX per artistes com Joan Miró, Henry Moore, Pablo Gargallo, Julio González, Eduardo Chillida, Josep Maria Subirachs, Manolo Valdés, Joan Brossa o Aurèlia Muñoz i, també, per escultors actius durant l'arrencada del segle actual.

I de l’altra, el discurs expositiu ofereix noves lectures del Museu alhora que permet revisitar els gairebé mil anys que abasta el fons d’escultures reunides per Frederic Marès, també destacat escultor i “col·leccionista de col·leccions”.

Es tracta d’obres que estan en diàleg, però això no vol dir que sempre hi estiguin d’acord. De vegades hi ha simple convivència, d’altres, contrast; també correspondències, intrusions...

Cada obra d’art ha estat creada en un determinat context cultural, religiós, social, econòmic, i sempre amb un propòsit concret. En aquesta exposició, a més d’entendre la seva circumstància, t’animem a deixar-te endur pel que et suggereixin aquestes confluències.

Museu Frederic Marès

L'escultor Frederic Marès (1893-1991), el col·leccionista català més destacat del segle xx, va donar l’any 1946 les seves col·leccions a la ciutat de Barcelona. Dos anys més tard s’inaugurava aquest museu situat en una part de l’antic Palau Reial dels Comtes de Barcelona, al cor del Barri Gòtic, del qual es conserva el pati o verger.

Façana Pati

Col·lecció Bassat

El matrimoni Carmen i Lluís Bassat va iniciar la seva trajectòria col·leccionista el 1973, quan adquireixen quasi per casualitat, les primeres obres d’art a la Galeria Adrià de Barcelona. Des d’aleshores, la passió pel col·leccionisme els ha permès reunir més de 3.000 peces fins a convertir la Col·lecció Bassat en una de les més importants d’art contemporani de Catalunya i Espanya. La seva àrea principal d’interès s’ha centrat en l’art català de la segona meitat del segle XX i la voluntat de promocionar l’art els ha portat a programar exposicions del seu fons a la Nau Gaudí de Mataró i en centres nacionals i internacionals.