A Barcelona, les núvies prenen el poder

27/04/2015 17:28 h

Susagna Alcón

Diverses dissenyadores amb tallers artesanals els ofereixen plena llibertat per confeccionar el vestit dels seus somnis. Natàlia Maragall, que incorpora elements de principis del segle XX, i Cristina Tamborero, que desfila per primera vegada a la Barcelona Bridal Week, en són un exemple.

Vídeo ‘Vestits de núvia fets a mà’

La ciutat es converteix aquests dies en la capital mundial de la moda nupcial, amb dos esdeveniments que posen de manifest el potencial de Barcelona en el sector. Entre el 28 i el 30 d’abril, el Palau Robert presenta la Barcelona Wedding Week, una trobada en què desfilaran petits tallers com el de la Natàlia Maragall, ubicat a la plaça de Gal·la Placídia.

Al seu atelier, cada vestit es cuida fins al detall més petit. Amb més de vint anys d’experiència, la dissenyadora reivindica l’ofici de modista i elabora tradicionalment totes les seves peces. A més, hi incorpora puntes, brodats i teixits antics, de principis del segle XX. “Faig peces que parlen per elles mateixes perquè, posant tots aquests elements recuperats dels calaixos de les àvies, cada peça sigui única, no es pugui repetir”, assegura Maragall.

Per a la desfilada ha tingut la col·laboració de dues artesanes especialitzades en tocats i establertes a Barcelona, Anna Blau Atelier i Natalicoes. Amb els seus productes pot conferir un estil vintage més marcat en les propostes. Un model clàssic elaborat artesanalment pot comportar unes 100 hores de treball i la feina de costurers, brodadors i tinters. És un producte del tot exclusiu per a unes núvies que, segons explica la modista: “Quan vénen aquí, és que han voltat per tota la indústria de la moda i no es volen sentir com un número.” “Vénen aquí i saben que jo els faré el vestit dels seus somnis, que les escolto molt i els faig el que elles volen, no el que jo vull”, sentencia.

Capital mundial de la moda nupcial

Aquesta és també la filosofia que persegueix la Cristina Tamborero, ubicada al bell mig del passeig de Gràcia i que desfilarà per primera vegada a la Barcelona Bridal Week. Els seus vestits estan fets a mà, i tots ells surten del seu taller, on es confeccionen segons el criteri de cada núvia. Tal com assegura la dissenyadora: “La nostra col·lecció és petita, però aquí poden fer tot el que vulguin. Tenim 12 vestits, però podem fer-ne milions, elles són les dissenyadores.”

Fa tan sols vuit mesos que està totalment instal·lada, i mes rere mes els encàrrecs són més nombrosos. “Jo sempre dic que sóc afortunada d’haver nascut a Barcelona, perquè realment, en el sector de les núvies, és una ciutat privilegiada”, diu Tamborero. De fet, Barcelona és una de les capitals mundials del sector nupcial i l’Estat s’ha convertit en el segon exportador en l’àmbit internacional. Un 10% de totes les núvies del món es vesteixen amb una marca espanyola.