Acord de ciutat per a un 22@ per al veïnat

Un acord de ciutat amb entitats, veïnat, universitats i empreses repensa el 22@ més enllà de la innovació tecnològica per afavorir la cohesió social i la vida veïnal del Poblenou amb habitatge de protecció pública, diversitat econòmica, patrimoni històric i verd urbà al servei de les persones.

19/11/2018 18:43 h

Ajuntament de Barcelona

La nova perspectiva i els objectius per al 22@ s’ha definit a partir del procés participatiu “Repensem el 22@”, en què han col·laborat més d′un miler de veïns i veïnes.

A més de fomentar un barri pensat per al veïnat, més inclusiu, integrat i sostenible, el pacte pel futur del 22@ suposa un nou model de gestió dels espais i l’urbanisme a partir del treball conjunt de tots els actors de la ciutat implicats per fer front als reptes i actualitzar els projectes segons les necessitats vigents.

Entitats i institucions que han signat l’acord:

 • Ajuntament de Barcelona
 • Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)
 • Taula Eix Pere IV
 • Associació d’Empreses i Institucions 22@ Network
 • Poblenou Urban District
 • Universitat de Barcelona (UB)
 • Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
 • Universitat Pompeu Fabra (UPF)
 • Pla estratègic metropolità de Barcelona
 • Consorci Besòs
 • Consorci b_TEC – Campus Diagonal Besòs

Més habitatge públic

Un nou pla urbanístic permetrà ampliar l’espai reservat per construir-hi habitatge protegit, que passarà del 10% actual al 30% per facilitar l’accés dels veïns i les veïnes a un habitatge, que es destinarà preferiblement al lloguer.

A més, es preveu estudiar els teixits urbans tradicionals del Poblenou per determinar-ne el valor i que se’l puguin protegir en un futur.

Comerç de proximitat i diversitat econòmica

La revisió del Pla d’usos del districte de Sant Martí permetrà regular les activitats que es desenvolupen al 22@ per protegir el teixit comercial de proximitat, impulsar espais d’innovaciófomentar-ne la diversitat.

Més enllà de les sinergies amb el sector tecnològic es vol apostar per altres sectors estratègics com ara l’economia verda, les indústries culturals i creatives, i l’economia digital.

Un nou corredor verd

La creació d’un eix verd i pacificat al carrer de Cristóbal de Moura sumarà un gran espai al barri amb prioritat per als vianants que estimularà l’activitat veïnal.

Aquest corredor, que connectarà el parc Central del Poblenou amb el Besòs, ajudarà a cosir els barris amb una via verda amb menys trànsit i més saludable.

Preservació del patrimoni industrial

El passat industrial del 22@ es preservarà amb la protecció de fàbriques i edificis industrials, la creació d’ajudes a la rehabilitació i l’impuls d’un programa de memòria històrica.

Ca l’Alier

La presentació de l’acord de ciutat per al 22@ s’ha fet a Ca l’Alier, que a partir d’ara serà la seu del nou ens de gestió municipal del 22@, des d’on es coordinaran tots els projectes del pla.

Aquesta antiga fàbrica del segle XIX, un dels edificis amb valor patrimonial de Sant Martí recuperats per al veïnat, va ser un símbol de la revolució industrial a la ciutat i ara vol convertir-se en símbol de la renovació tecnològica.

Aquest espai, centre referent en innovació urbana per a empreses emergents i pimes, ajudarà a reforçar Barcelona com a capital de la innovació.

Notícies relacionades