Activat l’avís preventiu de contaminació per diòxid de nitrogen

ACTUALITZACIÓ 23/06/2018: Desactivat el preavís preventiu d'episodi de contaminació per diòxid de nitrogen en reduir-se els nivells contaminants en l’aire. Es recomana evitar desplaçar-se en vehicle privat i moure’s a peu, en bicicleta o transport públic per contribuir a la millora de la qualitat de l’aire, i s’activen mesures preventives a la ciutat aquest 21 de juny, atesa la declaració de la Generalitat de Catalunya d’avís preventiu de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2).

21/06/2018 13:09 h

Ajuntament de Barcelona

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha detectat nivells alts de diòxid de nitrogen, per sobre dels 160 micrograms per metre cúbic, a l’àrea de Barcelona. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona proposa un seguit de recomanacions a la ciutadania perquè col·labori a millorar el medi ambient i la qualitat de l’aire i per protegir la salut.

Recomanacions per millorar la qualitat de l’aire

En aquest sentit, es recomana utilitzar el transport públic i fer els trajectes a peu o en bicicleta pels carrers amb baixa freqüència de trànsit.

Es calcula que el 60% del NO2 de la ciutat el produeixen els vehicles. Per això, s’aconsella evitar els desplaçaments amb vehicle privat, i si no es té cap alternativa, utilitzar un cotxe compartit o el cotxe amb un índex d’emissions més baix i, alhora, conduir de manera eficient (arrencar suaument, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques…).

D’altra banda, es recomana regular la climatització de les llars i s’aconsella a les persones que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica que traslladin la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors, com el vespre o la nit.

Què és i com s’origina el diòxid de nitrogen

El diòxid de nitrogen (NO2) és un gas irritant d’una olor picant i acre i de color marró vermellós. Procedeix de la combustió (calefaccions, vehicles i vaixells). Es calcula que fins a un 60% pot provenir del trànsit.

Etiquetes associades a la notícia