Actuació per combatre una plaga que afecta els plàtans

09/07/2015 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha actuat en més de 2.000 plàtans de la ciutat durant la matinada del 8 de juliol per aturar una plaga d’insectes que estava començant a proliferar. És una espècie inofensiva per a les persones, malgrat que la seva presència genera molèsties.

Vídeo ‘Actuació per combatre una plaga que afecta els plàtans’

Des de les 11 de la nit i fins a les 7 del matí de dimecres, 8 de juliol, diversos equips han realitzat un tractament fitosanitari a 2.100 plàtans de la ciutat per combatre la plaga d’un insecte identificat com a Belonochilus numenius, una espècie inofensiva que cria a les llavors dels plàtans i se n’alimenta. Vindria a ser com una xinxa que prové dels Estats Units i que s’ha desenvolupat a la ciutat per primera vegada, tot i que l’any 2008 ja se’n va detectar la seva presència de manera moderada.

Les primeres actuacions s’han fet a les zones més afectades: Sant Martí i l’Eixample, i es faran també als districtes de Sant Andreu i les Corts. La cap d’àrea d’arbrat d’Espais Verds, Izaskun Martí ha explicat que “tenim tres equips treballant i fan un rendiment de 700 arbres cadascun. S’utilitza un producte insecticida autoritzat per la Generalitat i pel Ministeri d’Agricultura que no afecta a les persones”. De totes maneres el tractament fitosanitari es fa de nit per no molestar els veïns ni els vianants.

Inofensiu, però molest

Des de principis de juliol, i coincidint amb l’onada de calor, s’ha detectat que l’insecte queia sobre elements de mobiliari urbà, terrasses i quioscs de la ciutat. Per a les persones és absolutament inofensiu, ja que no provoca reaccions adverses ni pica, però sí que provoca molèsties a la ciutadania, sobretot quan entren a les cases i cauen sobre la via pública.

El tractament que s’està aplicant ha de disminuir el nombre de xinxes del plàtan però caldrà veure com evoluciona l’insecte i si desapareix completament.

Més informació