Al residu, donem-li una segona vida

L’Ajuntament de Barcelona se suma amb diverses propostes a la Setmana Europea de Prevenció de Residus, on les ciutats i els estats fan campanyes de sensibilització ciutadana envers la prevenció dels residus.

20/11/2017 18:56 h

Ecologia Urbana

Un any més, l’Ajuntament de Barcelona se suma a la Setmana Europea de Prevenció de Residus que té lloc del 18 al 26 de novembre de 2017 sota el lema: “Donem-li una nova vida”, Reuse & Repair.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) és una iniciativa que promou la implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus al llarg d’una setmana.

Arriba a un ampli sector de públics (administracions públiques, empreses privades, escoles i universitats, associacions i ciutadans) i els encoratja a participar-hi.

Barcelona hi participa amb la programació de diverses activitats per tal de donar a conèixer a la ciutadania l’Estratègia Residu Zero, però també altres administracions públiques, empreses privades, escoles i universitats, i associacions i ciutadania.

Les activitats destacades d’aquesta edició són les següents:

Tallers de reparació

L’Ajuntament de Barcelona ofereix un programa de tallers de reparació, “Fes-t’ho tu mateix” als centres cívics i casals de barri.

Es tracta de dotar la ciutadania dels coneixements necessaris per reparar els seus propis ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. i petits electrodomèstics com ara planxes, torradores, batedores, etc..

L’objectiu és prevenir els residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEEs) per tal d’estalviar matèries primeres per a la fabricació d’aparells nous i evitar la generació de residus i per tant, els costos ambientals i econòmics per la seva gestió.

D’aquesta manera també s’apodera a la ciutadania en la cultura del fes-t’ho tu mateix, donant valor a la reparació i la restauració.

Renova la teva roba

És una iniciativa d’intercanvi de roba de segona mà que té per objectiu fomentar el consum conscient i la prevenció de residus, promoguda per entitats, associacions i equipaments de la ciutat, i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Enguany destaca com a novetat el Renova la teva roba, edició jove . L’edició jove es fa per primera vegada i vol fomentar el consum responsable, la sostenibilitat i la prevenció de residus en l’ús de la roba entre les persones joves, de 12 a 35 anys, a través de l’intercanvi de roba.

L’Ajuntament impulsa aquesta iniciativa d’entitats i equipaments de joves de la ciutat, amb la voluntat de demostrar que és possible una moda sostenible.

Renova les teves joguines

De cara als regals de joguines de Nadal, aquesta activitat permet reutilitzar, compartir i consumir de forma més responsable durant el període de màxim consumisme de l’any.

Exposició ‘On van els residus’:

La mostra ofereix informació, mitjançant mecanismes i jocs interactius, diagrames, textos, vídeos i objectes tridimensionals diversos, sobre on van a parar els residus que es generen, a quins processos de transformació se sotmeten i en quin material o producte reciclat es converteixen, si és possible.

“On van els residus?” permet conèixer com es gestionen i quin és el destí final de vuit tipus de residus diferents: ampolles de cava, brics, càpsules de cafè, roba, frigorífics, olis de cuina, fluorescents i residus orgànics.

Actualment es pot veure a l’espai Pere Calafell, Andrade, 184

Altres propostes

Si bé la Setmana Europea de Prevenció de Residus permet visualitzar moltes de les accions que es fan, durant tot l’any l’Ajuntament de Barcelona organitza activitats per sensibilitzar la ciutadania envers l’Estratègia Residu Zero.

Dinar de sobrats

Els Dinars de sobrats són àpats populars, gratuïts, solidaris i d’aprofitament destinats a visualitzar el malbaratament alimentari mitjançant l’aprofitament d’excedents que es dóna als comerços.

A més, a través d’entitats i voluntaris es fomenta el debat sobre el malbaratament alimentari i com combatre’l, assolint objectius ambientals alhora que es fa xarxa social al barri.

Enguany s’ha realitzat a Sant Andreu i ha suposat  un àpat per a 170 persones.

Gots retornables i vaixelles reutilitzables

Un dels elements innovadors d’enguany ha estat la implantació del got retornable que s’ha provat en algunes zones de les Festes Majors de Gràcia, Sants i la Mercè i respon a les noves actuacions per generar menys residu.

L’aplicació d’aquest sistema té l’objectiu de reduir l’impacte ecològic i les deixalles en carrers i places, mitjançant l’eradicació del got d’un sol ús per apostar pels gots reutilitzables i la seva màxima reutilització.

Amb el got reutilitzable el residu que genera el got de plàstic d’un sol ús desapareix i es substitueix per un nou objecte amb molts usos. La clau de la sostenibilitat del sistema és la reutilització del got.

Durant les Festes Majors de Gràcia i Sants i les Festes de la Mercè (en l’àmbit de l’avinguda Reina Maria Cristina) s’haurien estalviat uns 210.300 gots d’usar i llençar que equivalen a uns 210 kg de residus d’envasos.

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa també un servei gratuït de préstec de vaixella reutilitzable a l’abast de totes les entitats i associacions de la ciutat. En els actes, festes o celebracions populars sovint s’utilitzen plats i coberts de plàstic d’usar i llençar que acaben a les escombraries com a rebuig (al contenidor gris), i que per tant, no es reciclen.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de les entitats de la ciutat aquest nou servei de préstec gratuït d’una vaixella reutilitzable per a usar en aquestes ocasions.

Descobriu l’Estratègia Residu Zero a Barcelona