Al setembre, noves exposicions que commemoren els 40 anys d'ajuntaments democràtics

En el marc de la celebració dels 40 anys de l’arribada de la democràcia al consistori barceloní l’any 1979, properament donarem el tret de sortida a dues de les tres exposicions previstes sota el títol “Barcelona, 1979. La democràcia des dels barris”. Si voleu descobrir el gran impacte social, cultural i polític que van tenir els primers anys de democràcia per a la nostra ciutat i per a la societat del moment, com es va formar el primer govern municipal democràtic, com es van afrontar els reptes urbanístics i organitzatius dels barris o com es van desenvolupar els moviments culturals populars, us recomanem que no us les perdeu!

Moviments socials a Nou Barris i cultura i associacionisme a Gràcia

Els Arxius Municipals dels Districtes de Nou Barris i Gràcia seran els primers a inaugurar, el 5 i 6 de setembre respectivament, les exposicions que mostren com era Barcelona abans i després de les primeres eleccions municipals democràtiques després del franquisme, del 3 d’abril de 1979, i l’evolució de l’organització del mateix ajuntament. A Nou Barris descobrirem com la lluita social dels veïns va ser un factor clau perquè es convertís en una de les àrees urbanes de la ciutat més reivindicatives d’aquells anys, tot aconseguint l’arribada del metro i la construcció d’equipaments bàsics per a la ciutadania. En el cas de Gràcia, es posarà de manifest la notable recuperació de les dinàmiques culturals anteriors a la dictadura franquista, així com també els projectes de planificació urbanística per traçar un barri proper als seus habitants.

Nou Barris

Ho organitza: Arxiu Municipal de Barcelona. Districte de Nou Barris
Lloc: Sala Cava del Centre Cívic Can Basté. Passeig de Fabra i Puig, 274
Dates: del 6 de setembre al 5 d’octubre de 2019
Inauguració de l’exposició: dijous 5 de setembre, a les 18.30 h

Gràcia

Ho organitza: Arxiu Municipal de Barcelona. Districte de Gràcia
Lloc: Arxiu Municipal del Districte de Gràcia. Sala d’exposicions de la Biblioteca Jaume Fuster. Plaça de Lesseps, 20-22
Dates: del 7 de setembre al 20 d’octubre de 2019
Inauguració de l’exposició: divendres 6 de setembre, a les 18.30 h

Activitats vinculades

Per poder entendre encara més a fons el context que va fer de Barcelona una ciutat democràtica i moderna, les exposicions es complementen amb una taula rodona vinculada a la temàtica de cada districteels moviments socials a Nou Barris amb “Nou Barris: la dignitat de la lluita des del nord de la ciutat” (19 de setembre a les 18.30 h), i cultura i associacionisme a Gràcia amb “Gràcia: cultura, festes i associacionisme” (3 d’octubre a les 18.30 h). 

Podeu consultar tota la informació sobre les exposicions i les activitats vinculades al següent enllaç, on també s’inclouen la resta d’activitats que des de l’Arxiu Municipal de Barcelona s’han organitzat durant tot el 2019 per commemorar els 40 anys d’ajuntaments democràtics.

Etiquetes associades a la notícia