Amb la Superilla, el Poblenou ha guanyat més de 25.000 metres quadrats d'espai per a les persones

Coincidint amb els dos anys de la posada en funcionament de la Superilla del Poblenou, l'Ajuntament de Barcelona ha publicat un estudi el qual analitza els efectes de la implantació.

04/10/2018 10:07 h

Districte Sant Martí

Guanyar el carrer per les persones, recuperant-lo per les funcions socials, d’interacció, d’estada, de salut, d’esbarjo i incrementant-ne el verd urbà. Aquest és l’objectiu del programa de les Superilles “Omplim de vida el carrer” a diversos espais de la ciutat.

Concretament, aquesta setmana, se celebra el segon aniversari de la posada en marxa de la Superilla al Poblenou i l’Ajuntament de Barcelona ha fet públic un anàlisi dels indicadors de balanç dels efectes que ha tingut la seva implantació. L’anàlisi se centre en cinc àmbits:

1. Habitabilitat

 • S’han ampliat les voreres i s’han incorporat nous espais d’estada en els quals es poden organitzar noves activitats. En total s’han guanyat 25.129 m2 arribant als 56.665 m2.
 • A més s’hi han instal·lat 349 noves places per seure, entre bancs i cadires, i 2.483 m2 d’àrees de jocs per a infants, concentrats en tres grans espais de jocs convivencials, amb jocs tradicionals i una pista d’atletisme pintats al terra.

2. Mobilitat

 • Dràstica reducció dels vehicles que accedeixen diàriament als carrers pacificats de la Superilla, que han passat dels 2.218 als 932 vehicles/dia. També s’ha incrementat en un 80% la superfície destinada a vianants i s’ha reduït en un 48% la que ocupaven els cotxes.
 • A nivell ciclista s’han guanyat 1.026 nous metres lineals ciclables. En el camp dels aparcaments de vehicles a motor, durant aquest període d’implantació hi ha hagut una reducció de places lliures no regulades, que han passat de 401 a 74.
 • S’han incrementat les places d’àrea verda de prioritat per veïns (de 104 a 147) i les d’àrea blava per visitants (de 9 a 24).
 • També han augmentat les places de càrrega i descàrrega (de 44 a 46), s’ha guanyat una nova parada de taxi a dins de l’àmbit, que ha passat a tenir-ne dos, i tota la població continua tenint accés a la xarxa de transport públic (a menys de 300 metres).

3. Espais verds i biodiversitat

 • S’han incrementat un 91% la superfície verda, que ha passat de 9.722m2 a 18.632m2. S’han col·locat 176 unitats addicionals d’arbres de port gran a la zona, passant de 500 a 676. D’aquests, 64 s’han plantat a terra mentre que 112 ho estan en testos col·locats a la via pública. Així, el percentatge de dotació d’arbrat als carrers s’ha incrementat fins a gairebé el 90% a tot l’àmbit.

4. Activitat econòmica

 • El nombre d’activitats econòmiques en actiu en planta baixa ha passat de 65 a 85, el que suposa un increment del 30,7%, fet que contribueix a la revitalització de la zona.

5. Demografia

 • Hi ha hagut un increment en 70 persones del nombre d’habitants en aquest període, passant de 1.468 a 1.538. El perfil dels nous habitants ha fet disminuir l’índex d’envelliment a la zona, passant del 56,1% al 39,8%.

El programa Superilles a Poblenou segueix en evolució

S’han seguit duent a terme actuacions per remarcar les zones d’estada i convivència, com és el cas de les taules de ping-ping, de jocs pintats a terra, una pista d’atletisme o bé un punt de recàrrega de cotxes elèctrics a diverses zones de la Superilla.

Alhora, s’han tirat endavant actuacions estructurants:

 • Carrer d’Almogàvers entre Roc Boronat i Llacuna: s’ha reurbanitzat amb plataforma única amb prioritat del vianant i amb un únic carril de circulació, en un sentit, que fa una ziga-zaga per aconseguir reduir la velocitat dels vehicles.
 • Urbanització de les cruïlles del perímetre de l’àmbit pacificat de la Superilla: es construeixen voreres passants que connecten de forma contínua, pel vianant que transita pel carrer bàsic, les dues bandes del carrer. La previsió és finalitzar les actuacions a l’octubre.
 • Habitatges públics: està en execució la construcció d’un edifici d’habitatges públics del Patronat Municipal de l’Habitatge, situat a l’àmbit central de la Superilla. La previsió és finalitzar les obres al juny del 2019 i fer el lliurament dels habitatges abans que finalitzi l’any que ve.
 • Urbanització de dues noves places: les obres a la plaça Dolors Piera i la plaça d’Isabel Vila finalitzaran a principis del 2019.

Activitats i premis de la Superilla del Poblenou

Durant el darrer any la superilla ha acollit activitats com el Llum Barcelona, la Fundació Vila Casa s’ha cedit tres escultures de l’obra ‘Guardians’ de l’artista contemporani Xavier Mascaró els quals s’han instal·lat al carrer Sancho d’Àvila. A més, aquest 2018 la Superilla del Poblenou ha guanyat una menció del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2018, atorgat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Notícies relacionades