Anar a la universitat a partir dels 55 anys

16/12/2015 08:26 h

Ajuntament de Barcelona

Les aules d’extensió universitària per a la gent gran són associacions formades per persones grans que s’organitzen per rebre formació a través de cursos, seminaris o conferències. Estan sota la tutela d’universitats com la de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

A l’edifici de la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau s’imparteixen, des de fa 20 anys, les classes d’extensió universitària per a la gent gran, programades per l’Institut de Ciències de l’Educació, de la UAB. Són cursos trimestrals de matèries molt diverses, des d’història fins a matemàtiques, poesia o física. No hi ha exàmens; només cal escoltar i gaudir de l’ensenyança.

A la de Sant Pau aquest curs hi ha matriculades més de 800 persones, totes més grans de 55 anys i la majoria d’elles jubilades. Alguns dels alumnes no han estudiat mai, i altres ja havien anat a la universitat. Però tots coincideixen a dir que és una gran oportunitat per aprendre i mantenir-se actius.

Hi ha altres aules d’extensió universitària repartides per tota la ciutat. Per exemple, al Casal de la Gent Gran del Baix Guinardó. Són classes més reduïdes, d’unes 50 persones, que permeten als professors estrènyer els llaços de la relació amb l’alumnat, perquè “són molt agraïts i pots deixar-te anar”, explica Joan Tres, un dels professors.

Les aules d’extensió per a la gent gran estan vinculades a universitats com la UAB, la UB o la UPF, que les assessoren sobre la creació dels programes acadèmics i promouen l’envelliment actiu.