Aplicacions mòbils que eduquen: Mobile History Map

16/10/2014 17:30 h

Alba Rodríguez

El projecte pioner Mobile History Map permet als alumnes adquirir coneixements a través d’aquesta eina transversal. Concretament, els joves entre 10 i 16 anys que hi participen descriuran i geocalitzaran sobre un mapa el seu patrimoni més proper per després ser consultat públicament. 

Vídeo ‘Mobile History Map’

Un total de 1.600 alumnes de 5è i 6è de primària, secundària i formació professional crearan aquest curs un nou mapa del patrimoni català. Ho faran a través de la nova aplicació Mobile History Map, una eina que els permetrà introduir informació en format text, vídeo, fotografia i àudio de fins a 400 punts patrimonials de Catalunya. Un cop revistat el contingut pels professors, el resultat es pot consultar a través del web i també dels dispositius mòbils (iOS i Android). El mapa s’anirà actualitzant a mesura que es vagin introduint noves entrades.

La introducció a les aules catalanes del Mobile History Map es produeix després de l’èxit del projecte pilot que es va fer el curs 2013-2014. Impulsat per la Mobile World Capital Barcelona des del programa mSchools amb col·laboració del departament d’ensenyament, l’Ajuntament i GSMA, el projecte té com a objectiu potenciar l’aprenentatge educatiu utilitzant la tecnologia mòbil. “Es tracta d’una altra manera d’aprendre”, apunta John Hoffman, conseller delegat del GSMA. “Amb aquestes solucions tecnològiques permetem que els nois i noies aprenguin i es diverteixin alhora”.

Vocació tecnològica

Per a potenciar l’interès cap aquest camp el curs passat es va crear l’assignatura ‘Mobilitzem la informàtica’, de desenvolupament i creació d’aplicacions. En el seu primer any d’implementació ja va comptar amb la participació de 6.000 alumnes de 200 centres educatius de secundària i aquest curs s’espera que hi participin 11.150 els alumnes.

MWC 2015: “Més gran i millor”

El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, ha demanat als agents econòmics de Barcelona aquest dijous durant un dinar-conferència promogut pel CTecno, “que siguin un aparador de la tecnologia mòbil més puntera a nivell mundial i que la mostrin als assistents del proper MWC“, que se celebrarà entre el 2 i el 5 de març de 2015.

Hem de mostrar les solucions que pot donar la tecnologia mòbil al MWC, però després que aquesta tecnologia es mostri en la vida real de la ciutat. Que quan els participants tornin a casa puguin dir que han vist la tecnologia mòbil en funcionament a Barcelona”, ha reclamat. Hoffman també ha parlat del ‘connected living’ i ha posat d’exemple els esforços de Barcelona per esdevenir una ‘ciutat intel·ligent’.

Pel MWC del 2015, Hoffman ha previst que l’assistència pot superar els 85.000 visitants d’aquest any i generarà un altre cop ingressos i llocs de treball. Ha recordat que el MWC 2014 va generar 397 milions d’euros i més de 12.300 llocs de treball directes i induïts en l’economia de l’àrea de Barcelona.