Aprèn i diverteix-te jugant en català

22/06/2015 14:42 h

Míriam Pina García

De cartes, de daus, per aprendre, per riure. Hi ha centenars de jocs en català per a totes les edats i els gustos. De fet cada cop se n’editen més i també en formats diferents, com el multimèdia.

Vídeo ‘Aprèn i diverteix-te jugant en català’

Màrius Serra, escriptor i periodista, i Oriol Comas, expert en jocs, fa temps que treballen junts creant jocs en català. Primer van donar vida a una col·lecció de 50 jocs lingüístics anomenada Verbàlia. Ara han fet 4 jocs nous: 4 jocs en 4 pots. Es tracta de 2 jocs de cartes i 2 jocs de daus, que es venen per separat i que curiosament s’anomenen amb nombres.

Són el Sisset, el Vuitquatre, el Setsis i el Vuitdeu. Això sí, tots 4 són jocs per posar a prova les capacitats lingüístiques en català dels jugadors. Màrius Serra destaca: “Tots hem après a jugar de nens i tots hem après a jugar alhora que adquiríem la llengua materna. Seria absolutament absurd no poder jugar amb una qüestió tan bàsica com la nostra pròpia llengua.”

La campanya “I tu, jugues en català?

Des del Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya vetllen per donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús. Per això, promouen la campanya: “I tu, jugues en català?”. Els establiments que col·laboren amb aquesta campanya i on es poden comprar aquests jocs s’identifiquen amb una capsa vermella.

Des dels 22 centres col·laboradors que tenen repartits pel territori s’organitzen fires, tallers, mostres i tota mena d’accions. Segons Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística: “Quan jugues estàs aprenent a pensar, a riure, a relacionar-te amb els altres. Tot això ho fas amb la llengua; per tant, des del punt de vista de Política Lingüística, fer que hi hagi jocs en llengua catalana és essencial.

Més informació