Arriba l’Òpera en ruta 2015 a Sarrià-Sant Gervasi

01/04/2015 13:17 h

Districte Sarrià-Sant Gervasi

La 4a edició de L’Òpera en Ruta se celebrarà del 4 al 17 de maig a diferents equipaments del districte i aquest any se sumen entitats com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música o la Fundació Victoria de los Ángeles.

Aquesta iniciativa del Districte va néixer amb motiu del Dia Internacional de l’Òpera, i pretén divulgar i aprofundir en aquest gènere artístic, alhora que apropar-lo a tots els públics.

Durant dues setmanes es podrà gaudir de l’òpera programada en els diferents equipament, i tothom pot crear la seva pròpia ruta combinant gèneres i compartint el plaer de gaudir dels grans autors de l’òpera de tots els temps. En aquesta quarta edició, es podrà gaudir de l’obra de Victoria de los Ángeles, que Albert Vilardell defineix magistralment com “l’art amb majúscules per les seves grans qualitats interpretatives, la seva impactant professionalitat, la capacitat de comunicar sentiments, el seu fraseig espectacular i la seva inesgotable humanitat, que romandrà sempre en el record dels que hem tingut el plaer de sentir-la”.

L’òpera és un món enormement gratificant al qual es pot accedir mitjançant mil rutes. I Òpera en ruta és una oportunitat magnífica per explorar aquest univers únic.

Entrada lliure a totes les activitats. Capacitat limitada.

Dilluns, 4 de maig a les 19 h
Inauguració d’Òpera en ruta
Centre Cívic Pere Pruna
Conferència inaugural: “Le nozze di Figaro, un retrat d’una societat que s’acaba”.
A càrrec d’Enric Calpena, professor de la URL, periodista; fila 9, seient 16 del Liceu.
Le nozze di Figaro, de Mozart, i Il barbiere di Siviglia, de Rossini, les va escriure Pierre Caron de Beaumarchais just abans de la Revolució Francesa, per mostrar una societat que estava punt de canviar per sempre.

Dimarts, 5 de maig a les 19 h
Presentació del llibre La família en l’òpera.
Biblioteca Clarà
Per mitjà d’especialistes en relacions familiars ens aproparem a la dimensió psicològica d’alguns personatges d’òperes clàssiques com ara Madame Buterfly, Rigoletto, Il trovatore, La Traviata, Turandot, Carmen i Don Giovanni.
A càrrec de Juan Luis Linares, terapeuta familiar i autor del llibre, que conversarà amb Edgar Villanueva, periodista i director d’escena.

Dimarts, 5 de maig a les 19 h
Presentació de l’Associació de Liceistes del 4t i 5è pis.
Centre Cívic Vil•la Florida
L’associació va néixer l’any 1955 i té una bonica història plena de vivències, anècdotes i moments meravellosos difícils d’oblidar.
A càrrec de representants de diferents generacions de l’associació.

Dimecres, 6 de maig a les 18 h
Conferència amb audicions i projeccions “Del llibre al llibret”.
Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall
Entesa com a art total, l’òpera és la confluència de diferents expressions artístiques com la música, el teatre, la poesia, la pintura… Aquí examinarem l’origen literari d’algunes grans òperes: Alexandre Dumas i La Traviata, Shakespeare i els compositors, i el mite universal de Don Juan, entre d’altres.
A càrrec de David Guzmán.

Dimecres, 6 de maig a les 19 h
Conferència “Liceu 2015-2016, una temporada que emociona”.
Biblioteca Clarà
Xerrada informativa sobre les properes òperes que es representaran al Liceu, des d’una perspectiva musical, social, argumental, anecdòtica… i d’altres mirades que ens permetran una millor comprensió i vivència del món de l’òpera.
A càrrec d’Agustí Filomeno, director de Màrqueting del Gran Teatre del Liceu.

 Dijous, 7 de maig a les 18 h

Espectacle infantil Em contes una òpera?
Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall
Activitat en què s’escoltaran bocins d’òpera mentre es fa teatre i s’expliquen històries, de vegades dramàtiques i de vegades gracioses. Per a infants a partir de 4 anys.
A càrrec de Núria Clemares.

Dijous, 7 de maig a les 19 h (POSPOSADA AL 30 DE JUNY A LES 19 H)
Presentació del llibre Si Beethoven pogués escoltar-me.
Biblioteca Clarà
Aprendre a escoltar i a estimar la música ens porta a entendre el valor de l’amistat, la necessitat de la imaginació o la importància de ser sempre curiós i valent.
A càrrec de Ramon Gener, cantant d’òpera, pianista i presentador.

Dijous, 7 de maig a les 19 h
Conta’m una òpera: Cosí fan tutte, de Mozart.
Centre Cívic Pere Pruna
Aquesta obra, que literalment significa “així fan totes”, és una divertida història al voltant de l’amor, fruit de l’aposta entre dos amics sobre la fidelitat o infidelitat de les respectives parelles. Es comentaran els detalls d’aquesta òpera, que es representarà properament al Gran Teatre del Liceu.
A càrrec de MUSICoLòGICS.

Dijous, 7 de maig a les 19 h
Concert d’àries a càrrec dels alumnes becats de la Fundació Victoria de los Ángeles.
Centre Cívic Vil•la Florida
La Fundació té com a finalitat principal ajudar joves músics i fer que la soprano Victoria dels Àngels sigui un exemple per a ells. Per aquest motiu, s’atorguen beques a l’excel•lència per a cantants i pianistes a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
A càrrec d’alumnes i exalumnes de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Divendres, 8 de maig a les 17.30 h
Itinerari guiat “La ruta de l’òpera”.
Punt de sortida: Centre Cívic Pere Pruna
Una agradable passejada pel districte ens permetrà descobrir insòlits lligams, reals o imaginaris, amb el món de l’òpera. Indrets i carrers històrics, teatres, botigues, monuments, seran l’excusa per conèixer les històries i anècdotes més interessants i escoltar-ne in situ els fragments més cèlebres.
Cal inscriure-s’hi prèviament al Centre Cívic Pere Pruna. Tel. 934 186 537.
Es recomana portar un reproductor d’àudio o un telèfon i auriculars per l’audició.
A càrrec de Xavier Chavarria, musicòleg i periodista musical.

Divendres, 8 de maig a les 18 h
Espectacle familiar D’òpera en òpera.
Biblioteca Clarà
Narració d’una història amb les melodies de diverses àries d’òperes famoses.
A càrrec de Neus Pujol, violoncel i Anna Beatriz, violí.

Divendres, 8 de maig a les 19.30 h
Concert de duets i àries d’òperes.
Centre Cívic Pere Pruna
Representació de duets i àries d’òperes molt conegudes: Rigoletto, Cosí fan tutte, Carmen, La Traviata i Elisir d’amore.
A càrrec dels alumnes de l’Acadèmia Marshall.

Dissabte, 9 de maig a les 12 h
Concert “Els rols de la mezzo. De Mozart a Verdi”.
Centre Cívic Can Castelló
Selecció d’àries d’òpera escrites per a aquesta tessitura, a través de les quals ens parlen l’esbojarrat Cherubino, la jove Charlotte, la sensual Dalila o les gitanes Carmen i Azucena.
A càrrec d’Àngels Busquets, veu, i Josep M. Gironell, piano.
Cal reservar plaça prèviament al telèfon 932 417 874.

Dissabte, 9 de maig a les 12 h
Passeig amb els personatges de l’òpera.
Plaça del Consell de la Vila
Passejada pels carrers de Sarrià amb alguns dels personatges dels espectacles de l’“Òpera en ruta”. Us convidem a venir també vestits com el vostre personatge d’òpera favorit i cantar amb nosaltres el “Va pensiero”, de l’òpera Nabucco, de Verdi.

Dilluns, 11 de maig a les 18.30 h
Conferència-concert “Victòria dels Àngels, una dona sensible, una veu única”.
Centre Cívic Sarrià
Conferència a càrrec de Manuel García Morante, pianista acompanyant de Victòria dels Àngels, que ens explicarà des del punt de vista de company d’escenari com vivia la música la soprano. El mateix dia tindrem el plaer de comptar amb la soprano Yrene Martínez, que, juntament amb Manuel García al piano, interpretarà les peces més significatives del repertori de Victòria dels Àngels.
A càrrec de Manuel García, piano, i Yrene Martínez, veu.

Dilluns, 11 de maig a les 20 h
Conferència “La serva padrona”, de Pergolesi.
Centre Cívic Casa Orlandai
Activitat preparatòria per gaudir de les funcions que tindran lloc el 16 i el 17 de maig al Teatre de Sarrià. Es faran projeccions, entrevistes i hi assistiran alguns dels músics protagonistes, que cantaran peces en directe.
A càrrec de Marc Sala, tenor, i d’Amics de l’Òpera de Sarrià.

Dimarts, 12 de maig a les 19 h
Projecció del documental “Brava, Victòria!”, de Maria Gorgues, cedit per la Fundació Victoria de los Ángeles.
Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall
Documental que recull moments vitals de la història personal i artística d’una de les figures més destacades de la lírica de la segona meitat del segle XX: la barcelonina Victòria dels Àngels.
2011. Versió en català. 58 minuts.

Dimecres, 13 de maig a les 10 h
Visita guiada al Centre de Documentació de l’Orfeó Català i presentació del cicle “Grans veus” al Palau de la Música.
A través d’aquesta visita podrem veure el testimoni documental de l’actuació de grans veus líriques que han actuat al Palau de la Música, posant especial èmfasi en la soprano Victòria dels Àngels. A continuació presentarà la nova temporada 2015-2016 del Palau, dedicada a les grans veus.
Cal inscriure-s’hi a l’adreça electrònica centredocumentacio@palaumusica.cat deixant els noms i un telèfon de contacte. També es pot fer al telèfon 932 957 252 en horari de dilluns a dijous de 9.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 18.30 hores. Divendres de 9.00 a 14.30 hores. Les inscripcions es podran fer fins al 6 de maig.

Dimecres, 13 de maig a les 18.30 h
Conferència “Victòria dels Àngels: perfil d’una artista irrepetible”.
Biblioteca Clarà
Ens endinsarem en la vida i l’obra d’una de les millors veus del segle XX que ha donat l’òpera. Per raons de tipus personal i professional, Victòria dels Àngels va dirigir gran part de la seva carrera cap a la cançó de càmera i els concerts. Explorarem aquesta apassionant i exquisida faceta de la carrera de la gran soprano catalana.
A càrrec d’Edgar Villanueva, director escènic i col•laborador de l’Òpera Club de la biblioteca.

Dimecres, 13 de maig a les 19 h
Cicle d’audicions comentades “Sempre libera: òpera i feminisme”.
Biblioteca Collserola – Josep Miracle
La primera part d’aquest cicle es farà el dia 13 a la Biblioteca Collserola – Josep Miracle i arribarà fins al segle XVIII. La segona part es durà a terme dia 15 a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall; agafarà el relleu i se centrarà en el segle XIX.
A càrrec de Teresa Torres.

Dimecres, 13 de maig a les 17.30 h
Itinerari guiat “La ruta de l’òpera”
Punt de sortida: Centre Cívic Pere Pruna
Una agradable passejada pel districte ens permetrà descobrir insòlits lligams, reals o imaginaris, amb el món de l’òpera. Indrets i carrers històrics, teatres, botigues, monuments, seran l’excusa per conèixer les històries i anècdotes més interessants i escoltar-ne in situ els fragments més cèlebres.
Cal inscriure-s’hi prèviament al Centre Cívic Pere Pruna. Tel. 934 186 537.
Es recomana portar un reproductor d’àudio o un telèfon i auriculars per l’audició.

A càrrec de Xavier Chavarria, musicòleg i periodista musical.

Dijous, 14 de maig a les 17.30 h
Conferència-audició “Recordant Victòria dels Àngels, deu anys sense la gran soprano”.
Volem recordar la gran soprano veient i sentint el seu art. A través de gravacions de televisió, projeccions de DVD i fragments en CD, acompanyats d’una petita exposició de fotografies, caràtules i llibres de la gran soprano.
Casal de Gent Gran Can Fàbregas
A càrrec d’Albert Vilardell.

Dijous, 14 de maig a les 18 h
Espectacle infantil Els músics del camí.
Centre Cívic L’Elèctric
Espectacle d’humor, acció i participació del públic en el qual es presentaran les gran àries de la història de l’òpera. Per a infants a partir de 6 anys.
A càrrec de la companyia La Taverna d’en Mallol.

Dijous, 14 de maig a les 20 h
Concert “Aires romàntics”.
Centre Cívic Pere Pruna
Una vetllada on els alumnes del Conservatori Municipal de Música de Barcelona presentaran peces del romanticisme i el lied. Àries de conegudes òperes de Mozart i quartets de J. Brahms.
A càrrec dels alumnes del Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

Divendres, 15 de maig a les 17.30 h
Espectacle infantil Diggi Dagga.
Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
Adaptació de l’òpera Bastien und Bastienne, de Mozart, amb pianista, soprano i titelles de guant. Per a infants a partir de 3 anys.
A càrrec de les companyies Duo da Capo i Tactilicua.

Divendres, 15 de maig a les 19 h
Cicle d’audicions comentades “Sempre libera: òpera i feminisme”.
Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall
La primera part d’aquest cicle es farà el dia 13 a la Biblioteca Collserola – Josep Miracle i arribarà fins al segle XVIII. La segona part es durà a terme dia 15 a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall; agafarà el relleu i se centrarà en el segle XIX.
A càrrec de Teresa Torres.

Divendres, 15 de maig a les 20 h
Conversa musical “L’òpera en clau d’ària”.
Casal de Barri Espai Putxet.
Gaudirem d’un vespre musical en el qual es farà un recorregut per diverses àries. Ens aproximarem a compositors de trajectòria tant diversa com Beethoven, Von Weber, Mozart, Dvorak i Puccini.
A càrrec d’Anna Puche, soprano; Guerassim Voronkov, piano, i Maria Voronkova, narració.

Divendres, 15 de maig a les 21 h
Concert “Dona, música i sentiments: una tríada esplendent!”.
Centre cívic Vallvidrera Vázquez Montalbán
Itinerari de la mà del Viatger on, amb l’ajut d’una veu contratenor i d’un clavicèmbal ens endinsarem en el món màgic de les dones d’uns temps fascinants i ideals per a l’expressió de les emocions en tota la seva plenitud: el Barroc.
Idea, guió i coordinació: Carles Gonzàlez i Nogueras
Direcció artística: d’Eva del Campo – clavicèmbal i Oscar Bonany i Capdeferro – contratenor

Dissabte, 16 de maig a les 12 h
Espectacle per a famílies La flauta màgica.
Casal de Barri Espai Putxet.
Adaptació infantil narrada com un conte musical amb música de violins, ninots i un llibre gegant. Per a infants a partir de 5 anys.
A càrrec de la companyia Ambanima.

Dissabte, 16 de maig a les 20 h i diumenge, 17 de maig a les 18 h
Representació de l’òpera La serva padrona, de Pergolesi.
Teatre de Sarrià
Una òpera molt divertida, tant per a grans com per a nens i joves! Riurem amb el vell burgès Uberto (Manel Esteve) i la seva astuta serventa Serpina (Sara Blanch), que el manipula amb la seva astúcia. També comptarà amb l’ajuda d’un segon criat, Vespone. Versió escenificada amb cantants i Orquestra de Cambra.
A càrrec dels Amics de l’Òpera de Sarrià.

Reserva prèvia al correu: centreiteatredesarria@gmail.com o presencial al Teatre de Sarrià: carrer Pare Miquel de Sarrià, 8 (de 18 h a 20.30 h).

Durant els dies d’“Òpera en ruta”

De dilluns 4 a diumenge 17 de maig
Exposició de fotografies sobre la vida i l’obra de la soprano Victòria dels Àngels cedida per la Fundació Victoria de los Ángeles.
Durant l’horari d’obertura dels centres que presenten l’exposició: Biblioteca Clarà, Teatre de Sarrià, Centre Cívic Can Castelló, Centre Cívic Vil•la Florida.

De dilluns 4 a divendres 15 de maig
Exposició “Entre bambolines, Rigoletto”.
Durant l’horari d’obertura del centre.
Centre Cívic Pere Pruna
Veurem tot allò que no es veu ni es percep quan anem a l’òpera, tota l’essència de l’òpera entre bambolines.
Exposició de fotografies a càrrec d’Isabella Antonelli.

Del 4 al 17 de maig, el Gran Teatre del Liceu ofereix visites amb descompte a totes les persones que portin el programa de l’“Òpera en ruta”, que es pot descarregar a http://ajuntament.barcelona.cat/sarria-santgervasi. Descompte d’un 20% en la visita express, i promoció de 2×1 en la visita guiada. Per a grups a partir de 15 persones. Cal reservar prèviament a l’adreça electrònica visites@liceubarcelona.cat o al telèfon 934 859 931.

Més informació a www.liceubarcelona.cat

Al llarg de tot el mes de maig, el Palau de la Música oferirà un 20% de descompte en les visites guiades al Palau. El descompte es pot validar presentant a les taquilles del Palau el programa d’“Òpera en ruta”. Més detalls sobre horaris a www.palaumusica.cat.

Concurs de fotografies d’òpera organitzat pel Gran Teatre del Liceu.

Envia la teva fotografia a través d’Instagram amb l’etiqueta #operaenruta2015 i segueix els comptes oficials del Liceu (@liceu_opera_barcelona) i el Districte Sarrià-Sant Gervasi (@BCN_SSTG). Consulta las bases a la pàgina www.liceubarcelona.cat Entre tots els participants sortegem dues entrades per veure La Traviata, sopar al Foyer i visita guiada a l’edifici.

De dilluns 4 a diumenge 17 de maig
Tapes d’òpera
De dilluns a divendres, de 9.00 a 19.00 hores.
Dissabtes i diumenges, de 10.00 a 16.00 hores.
Espai gastronòmic del Centre Cívic Vil•la Florida
Menú de platets inspirats en les grans òperes de Victòria dels Àngels. Tapa La Bohème. Esmorzar L’Atlàntida. Berenars Carmen.
A càrrec de Josep Rodon.

Equipaments
 
Biblioteca Clarà
Doctor Carulla, 22-24
Tel 932 801 547
www.bcn.cat/bibclara

Biblioteca Collserola – Josep Miracle
Reis Catòlics, 16-34
Tel. 934 069 111
www.bcn.cat/bibcollserola

Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall
Sant Gervasi de Cassoles, 85
Tel. 934 178 347
www.bcn.cat/bibsantgervasi

Casal de Barri Espai Putxet
Marmellà, 13
Tel. 934 186 035
www.espaiputget.com

Casal de gent gran de Can Fàbregas
Pl. Pere Figuera i Serra, 1
Tel. 932 032 143
casalfabregas@gmail.com

Centre Cívic Can Castelló
Castelló, 7
Tel. 932 417 874
www.bcn.cat/cccancastello
 
Centre Cívic Casa Orlandai
Jaume Piquet, 23
Tel. 932 524 262
www.bcn.cat/cccasaorlandai

Centre cívic L’Elèctric
Ctra. Vallvidrera a Sant Cugat, Km. 6,5
Tel. 932 054 009
www.cclelectric.com

Centre Cívic Pere Pruna
Ganduxer, 130
Tel. 934 186 537
www.bcn.cat/perepruna

Centre Cívic Sarrià
Eduardo Conde, 22-42
Tel. 932 562 720
www.bcn.cat/ccsarria

Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
Reis Catòlics, 16-34
Tel. 934 069 053
www.ccvazquezmontalban.com

Centre Cívic Vil•la Florida
Muntaner, 544
Tel. 932 546 265
www.bcn.cat/villaflorida

Teatre de Sarrià
Pare Miquel de Sarrià, 8
Tel. 932 039 772
www.teatredesarria.cat

Hi col•laboren

Palau de la Música. Orfeó Català
Palau de la Música, 4-6
Tel. 93 295 72 00
www.palaumusica.cat
www.orfeocatala.cat

Gran Teatre del Liceu
La Rambla, 51-59
Tel. 934 859 900
www.liceubarcelona.cat

Fundació Victoria de los Ángeles
Pl. Victòria dels Àngels, 2
(Sant Cugat del Vallès)
Tel. 935 879 538
www.victoriadelosangeles.org

Corrales Pianos