Ateneus de fabricació i comunitat ‘maker’, aliats per combatre la Covid-19

Professionals de la salut, la ciència, el disseny i l’enginyeria de la comunitat ‘maker’ posen en marxa una iniciativa per fabricar amb impressores en 3D dels ateneus de fabricació digital equips de protecció individual i material sanitari per prevenir el contagi de la Covid-19 i contrarestar la manca d’abastament d’aquests recursos.

24/03/2020 20:18 h

Ajuntament de Barcelona

Davant l’emergència sanitària provocada per la Covid-19, els equipaments, la maquinària i el personal municipal dels ateneus de fabricació s’han posat a disposició de la comunitat maker per produir i distribuir dispositius indispensables per evitar el contagi i la propagació del virus entre els professionals sanitaris i els sectors més exposats, com el personal de seguretat, de serveis socials, de les residències de gent gran i dels comerços que es mantenen oberts.

Ahir es van començar a fabricar viseres per a pantalles de protecció facial, amb una producció diària d’aproximadament 80 unitats, i es preveu que els propers dies s’iniciï la confecció d’obridors de portes, mascaretes i protectors oculars, un cop els prototips siguin validats per tècnics sanitaris i sempre que els recursos dels ateneus ho permetin.

Coordinació de la comunitat maker

L’organització dels diferents professionals de la comunitat maker va començar amb una coordinació a escala estatal, que s’ha concretat amb el desenvolupament de subgrups per províncies i zones de manera completament altruista i sense ànim de lucre. A Barcelona i l’àrea metropolitana, la producció es gestiona des dels ateneus de fabricació digital i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, al districte de Sant Andreu.

La xarxa d’ateneus de fabricació digital està formada per cinc equipaments (Parc Tecnològic, Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, les Corts i Gràcia), als quals s’han adherit dos espais addicionals habilitats per a la producció (el Punt Multimèdia – Fab Casa del Mig i el Servei de Prototipatge de Barcelona Activa). En total, s’han posat en marxa 23 impressores en 3D, i hi ha un equip de 20 persones que gestionen aquestes impressores, tant presencialment com telemàticament, i fan funcions de producció, emmagatzematge i distribució.

Particulars amb impressores en 3D

A la iniciativa de la comunitat maker també s’hi afegeixen els diferents elements que estan fabricant i donant els particulars amb impressores en 3D, que es gestionen tant des de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja com des del magatzem municipal. El material que es rep es desinfecta i s’empaqueta per enviar-lo a centres sanitaris i altres equipaments amb necessitats d’abastament.

Tant la comunitat maker com els particulars que donen el material que produeixen són un clar exemple dels avantatges de l’humanisme tecnològic, que prioritza l’ús de la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones.