Augmenten els programes de salut comunitària per arribar a 23 barris

L’acció comunitària de salut, emmarcada en el projecte Barcelona Salut als Barris (BSaB), amplia els recursos humans i econòmics per poder donar cobertura a 23 barris, amb 360.000 usuaris potencials. La inversió total serà aquest any d’1.303.258 euros, i en quatre anys s'hi hauran destinat més de 5 milions d’euros.

20/05/2017 11:56 h

Immaculada Santos

L’objectiu de l’acció comunitària de salut a la ciutat, emmarcada en el projecte Barcelona Salut als Barris (BSaB), és promoure la bona salut de la població dels barris més desafavorits i combatre així les desigualtats de salut a la ciutat. Entre els anys 2015 i 2017 el BSaB haurà passat dels 10 barris actuals a donar cobertura a 23 barris, amb una dotació econòmica d’1.303.258 euros. El 2019 la quantitat arribarà a 1.489.225 euros. En total, en quatre anys s’invertiran en salut comunitària 5,1 milions d’euros.

BSaB és un treball en xarxa en què participen molts agents: els districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Nou Barris i Sant Martí; escoles; serveis socials i equips d’atenció primària de salut; centres esportius municipals; equipaments de proximitat; entitats socials, i el veïnat. S’intervé en famílies, en la infància, en la franja de població jove i en la població adulta i la gent gran. En només un any s’han dut a terme 133 intervencions, en què han participat 9.961 persones:

— 204 famílies, a través del programa d’habilitats parentals.
— 5.825 nois i noies, a través dels programes de promoció de la salut a les escoles o dels programes de reforç escolar.
— 1.786 joves, que han pres part en els programes de lleure saludable.
— 1.224 persones adultes, que han estat beneficiàries d’intervencions encaminades a millorar la seva qualitat de vida, tant física com mental.
— 925 persones grans, que han participat en el programa “Activa’t als parcs” de Barcelona per promoure l’activitat física, en tallers de memòria o en les escoles de salut de la gent gran.

La comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha destacat l’esforç que ha fet el consistori per estendre uns programes que han demostrat que tenen uns beneficis importants en la salut de les persones que hi participen, i ha posat de relleu el caràcter preventiu d’aquestes actuacions. “És una molt bona estratègia en una ciutat com Barcelona, molt més econòmica i més senzilla per evitar atencions sanitàries i hospitalitzacions futures”, ha manifestat Tarafa.

Precisament, una recerca científica de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, realitzada conjuntament amb l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (Igop), de la Universitat Autònoma de Barcelona, i altres col·laboradors, conclou que una intensa acció comunitària de salut als barris influeix en les desigualtats de salut i les redueix.

Més informació