Balanç del temporal Gloria a Barcelona

El temporal marítim i amb fortes ventades ha afectat principalment les nou platges de la ciutat, que han perdut de mitjana un 30% de la sorra. Diumenge, 19 de gener, es van activar els plans bàsics d’emergència municipal per vent i mal estat de la mar en fase d’alerta, i es va passar a fase d’emergència dilluns, 20 de gener. S’ha activat un operatiu extraordinari de neteja de tot el front marítim per retirar residus i tornar a condicionar les platges.

24/01/2020 17:33 h

Ajuntament de Barcelona

Avui, 23 de gener, han quedat desactivats tots els plans d’emergència municipal pel temporal marítim i de vent, i tots els equips dels diferents serveis urbans han començat a treballar per normalitzar la situació i condicionar les zones que han patit més desperfectes. S’ha activat un dispositiu extraordinari de 30 equips de neteja —82 persones— per condicionar les platges els pròxims dies.

Afectacions al front marítim

El front marítim és la zona més afectada pel temporal. De les nou platges que té Barcelona, les platges del Bogatell, del Llevant i de la Nova Icària han perdut gairebé la meitat de la sorra, i les sis restants n’han perdut més d’un terç. Per reposar-la, l’Ajuntament de Barcelona calcula que caldrà fer una aportació extraordinària de 500.000 metres quadrats de sorra.

A més de les platges, el temporal marítim ha erosionat infraestructures de protecció com la llosa de formigó de l’Espigó d’en Guti, prop de la Base Nàutica Municipal, al Port Olímpic, i l’escullera de l’espigó de la platja de la Nova Mar Bella.

Dispositiu de neteja

Per condicionar de nou les platges de la ciutat, s’ha posat en marxa un dispositiu extraordinari de neteja de 82 persones organitzades en una trentena d’equips en torns de matí i de tarda. Cada brigada disposa de diferents vehicles per recollir els residus i condicionar la sorra.

Afectacions de la via pública

El fort temporal de vent ha provocat el tancament de tots els parcs i jardins de la ciutat, els dies 21 i 22 de gener, i desperfectes a la via pública. L’Institut Municipal de Parcs i Jardins està inspeccionant i retirant branques caigudes als parcs per poder reobrir-los al llarg del dia d’avui.

Pel que fa a les afectacions de mobiliari urbà, al voltant de 400 contenidors van perdre la tapa i les ventades en van bolcar o desplaçar 600, una seixantena de senyals han quedat malmeses i hi ha hagut incidències en 58 semàfors de la ciutat. També s’han registrat desperfectes en punts de llum, quadres elèctrics i cablejat.

La xarxa de clavegueram i els dipòsits pluvials no han patit cap incidència rellevant, i de mitjana, els dipòsits pluvials es troben en un 37% de capacitat.

Dispositiu d’emergència social

Davant la magnitud del temporal, durant dos dies —el 21 i 22 de gener al vespre— es va obrir un equipament addicional amb 130 places d’acollida d’emergència per a persones sensellar, on podien dormir, rebre roba seca, sopar i esmorzar. En total, es van ocupar 69 d’aquestes places la primera nit i 82 places més la segona nit.

A causa de la millora de la situació meteorològica general a la ciutat, i en coordinació amb els equips municipals de protecció civil, aquest 23 de gener s’ha decidit posar fi al dispositiu preventiu.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades