Barcelona acull l’11ª sessió plenària de l’Assemblea Regional i Local Euromediterrània

24/01/2020 10:09 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

El 23 de gener va tenir lloc al Palau de Pedralbes la l’11ª Sessió Plenària de l’Assemblea Regional i Local Euromediterrània (ARLEM), que va comptar amb al voltant de 120 representants de diverses ciutats i regions. L’alcaldessa Ada Colau va inaugurar l’acte juntament amb els dos copresidents de l’ARLEM: Karl-Heinz Lambertz, president del Comitè de les Regions, i Mohamed Boudra, president de la xarxa CGLU i alcalde d’Alhucemas. També van intervenir en l’obertura Nasser Kamel, secretari general de la Unió per la Mediterrània, i Alfred Bosch, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

Ada Colau va presentar Barcelona com una ciutat diversa i amb una identitat marcada per la Mediterrània. Va destacar la necessitat que les “ciutats assumeixin més protagonisme en una agenda compartida i positiva on es reconegui la capacitat i la voluntat de transformació de la societat i els territoris que componen l’espai mediterrani” i va dir que “per reforçar la cooperació és necessari que alcaldes i alcaldesses pressionem per col·locar a l’agenda internacional qüestions claus que afecten a la regió, com el canvi climàtic i les desigualtats a l’àrea mediterrània”. També va animar als assistents a cooperar i unir forces per “resoldre els conflictes enquistats i evitar el patiment de molts dels nostres ciutadans”. Ho va fer emplaçant-los a treballar sota el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, “abordant els reptes des d’un nivell local i global, sempre amb esperit de col·laboració i cooperació entre nosaltres” ha conclòs.

La assemblea plenària, que marca l’inici de l’any en que es commemora el 25è aniversari de la Declaració de Barcelona, adoptada a la Conferència Euro-Mediterrània del 1995, i amb el 10è aniversari de la creació de l’ARLEM a Barcelona, va comptar amb la participació de la tercera tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, en qualitat de membre de l’ARLEM en representació de CGLU. Bonet va recordar que “vivim a la regió habitada del món més afectada pel canvi climàtic i amb la frontera natural més desigual del planeta”. Així, va destacar la importància de “treballar conjuntament i obrir el Mediterrani a les persones que hi viuen a la regió per tal d’afrontar la crisi i els reptes que això planteja; emmarcant les accions sota el paraigües de l’Agenda 2030”.

Durant la sessió es van aprovar dos informes. Un d’ells destaca el pla de mesures d’implementació de l’economia blava per tal de frenar al màxim les conseqüències del canvi climàtic a la regió mediterrània. L’informe de Vincenzo Bianco, membre del Consell Municipal de l’Ajuntament de Catània, compta amb el compromís de l’ARLEM de dirigir-se cap a un desenvolupament sostenible i protector del medi ambient, on administracions locals i regionals assumeixin papers de lideratge a favor d’aquest canvi.

També va estar reafirmat l’informe de Jihad Khair, alcalde de Beit Sahour (Palestina), on s’identifiquen les àrees en les quals les autoritats locals i regionals poden contribuir a la integració euromediterrània. S’assenyala la importància de la cooperació entre les ciutats i les autoritats locals per combatre la desocupació, la pobresa i reduir la migració, tot fomentant projectes per a la creació de treball i dinamitzant el desenvolupament local en les zones especialment desfavorides. El document també recomana millores per ampliar el coneixement i la comprensió dels reptes relacionats amb el clima per tal de fer front al canvi climàtic.

D’altra banda, el dia 22 de gener l’Ajuntament de Barcelona va oferir un sopar oficial al Saló de Cent encapçalat pels tinents d’Alcaldia Jaume Collboni i Laia Bonet.


L’ARLEM
és l’assemblea de representants locals i regionals de la Unió Europea i els seus socis del Mediterrani creada a Barcelona l’any 2010. Formada per 84 membres -42 dels països i institucions de la Unió Europea i 42 dels països del sud- i dos observadors de la UE. Els 42 representants europeus corresponen a 32 designats pels grups polítics del Comitè de les Regions i 10 entre les xarxes de ciutats i regions euromediterrànies.

El seu objectiu principal és vetllar per atorgar una dimensió territorial a la Unió per la  Mediterrània, per mantenir i fomentar el diàleg polític, per impulsar la integració regional i la cohesió i per promoure la democràcia local, la gobernança multinivell i la cooperació descentralitzada a les tres ribes del Mediterrani.

Més informació a nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona