Barcelona, la ciutat entre dos rius

16/01/2017 19:42 h

Ajuntament de Barcelona

“Ens mirem Barcelona com una ciutat entre el mar i la muntanya. Mirem-la també com una ciutat entre dos rius.” Amb aquestes paraules, l’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat el Pla Delta, una iniciativa per dotar de centralitat i impuls la Barcelona més pròxima al Llobregat. Un impuls perquè els rius de Barcelona esdevinguin vèrtebres de la ciutat metropolitana.

Aquest Pla Delta posa el focus sobre un territori històricament oblidat, vist des de l’altra banda de Montjuïc com una zona industrial i allunyada. La posada en marxa de la línia L10 Sud del metro aquest 2018 vol ser el primer d’un seguit de canvis perquè els barris de la Marina i la muntanya de Montjuïc passin de ser fronteres a ser frontisses que uneixin i vertebrin Barcelona amb la ciutat metropolitana.

Amb una estratègia d’un període d’aquí a deu anys i una inversió estimada de 1.500 milions d’euros per a tot aquest espai de temps, el Pla Delta inclou una trentena de projectes fruit del lideratge públic en col·laboració amb els operadors i promotors privats de la zona. Del Pla Delta destaca:

  • L’ampliació de Mercabarna amb una nova superfície dedicada al producte ecològic i de proximitat.
  • Una nova estació intermodal que permeti el transport ferroviari de mercaderies i contenidors del port, que elimini bona part del trànsit de camions que circulen per la ronda del Litoral i la C-31.
  • La creació de sòl industrial dedicat a les pimes i a l’economia social.
  • Un nou pas pel peu de la muntanya de Montjuïc per a vianants i bicicletes.
  • Zones verdes i corredors verds que connectin la muntanya de Montjuïc, els barris de la Marina i el riu Llobregat.

Aquestes mesures complementen l’arribada del metro i la construcció de més d’11.000 habitatges, 5.161 dels quals seran protegits, i un miler, habitatges dotacionals.

El Pla Delta del Govern municipal pren el seu nom del primer Pla Delta dels anys vuitanta, que va permetre l’ampliació del port i de l’aeroport, el desviament de la llera del riu i la creació del parc agrari.

L’alcaldessa respon

Ada Colau ha estat l’encarregada de fer aquest anunci d’abast metropolità en la tradicional trobada “L’alcaldessa respon”, que organitza el Col·legi de Periodistes entre l’alcaldessa i els col·legiats.

A més del Pla Delta, Colau no ha amagat les dificultats de governar en minoria i poder tirar endavant projectes que no han rebut suport suficient. Precisament per això, ha aprofitat per posar en relleu els projectes i acords que sí que han tingut un consens més ampli, com el Pla de barris, nascut a la trobada de “L’alcaldessa respon” del 2016 i que va posar el focus municipal i metropolità a l’eix Besòs, o la lluita contra la pobresa energètica.

En aquesta trobada per fer balanç i dibuixar prioritats, Colau ha tornat a insistir en la lluita contra les desigualtats, marc en què es troben accions com el Pla Delta o el Pla de barris, que tenen com a objectiu final construir un nou model urbà, econòmic i social que posi les persones al centre.

Vegeu la conferència íntegra i el diàleg posterior entre els periodistes i l’alcaldessa en aquest enllaç.