Barcelona ret homenatge als ciutadans més compromesos

26/11/2014 20:50 h

Marta Montal

L’Ajuntament ha guardonat amb la Medalla d’Honor de Barcelona 25 entitats i persones que han destacat aquest 2014 en el desenvolupament de la consciència ciutadana, virtuts i valors cívics.

Vídeo ‘Barcelona ret homenatge als ciutadans més compromesos’

El guardó es va crear el 1997 per commemorar el centenari de l’annexió dels pobles del pla a la ciutat. Cada any, 25 ciutadans o entitats reben aquest guardó; 5 ho fan a proposta del Consell Plenari Municipal i 20 ho fan a proposta dels 10 plenaris de districte. Les medalles són un reconeixement a les trajectòries personals i d’entitats que fomenten valors com l’esforç, la solidaritat i el compromís amb la ciutat.

L’alcalde, que ha presidit l’acte al Saló de Cent, ha felicitat tots els guardonats i ha assenyalat que “l’ànima de Barcelona és la seva gent, homes i dones compromesos en la construcció d’una ciutat viva, que dediquen temps i esforç a millorar la vida de les persones.”

El Consell Plenari ha guardonat Julio Ríos Gavira, per la seva trajectòria dins el món associatiu i que ha tingut com a objectiu la promoció i conservació de les tradicions i la cultura de les diferents regions; Dolors Renau i Manén, pedagoga, psicòloga, política i directora de l’escola d’educadors especialitzats Flor de Maig de la Diputació de Barcelona que ha treballat per la divulgació en defensa dels valors democràtics, del dret de les dones i de la pau i els drets humans; el fotògraf esportiu Manuel Martín Román, a títol pòstum; l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, per la seva tasca a favor d’un transport públic sostenible i segur, i Somescola.cat, en reconeixement de la seva tasca cívica i social en el camp de l’educació i del seu compromís en defensa de l’escola pública catalana de qualitat.

A iniciativa dels consells de districte, els premiats són:

Ciutat Vella: Núria Paricio, que ha treballat per millorar les condicions de vida del barri del Raval, i l’Associació de Festes de la Plaça Nova – Comissió de Festes de Sant Roc de Barcelona.

Eixample: Maria Lluïsa Baiget Elias, en reconeixement als més de quaranta anys de dedicació desinteressada a favor de la cultura popular i dels veïns i les veïnes del barri de Sant Antoni i els Salesians de Rocafort, per la seva contribució al llarg de 124 anys a la formació de les persones i a favor dels més necessitats.

Sants-Montjuïc: Josep Romeu Redondo, pels seus 25 anys de dedicació als altres des del voluntariat social, i l’Escola Bosc de Montjuïc, pels seus 100 anys dedicats a la formació de les persones.

Les Corts: Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3, per la seva tasca a favor de la inclusió de les persones amb discapacitat visual, i la Comunitat Educativa de l’Aula de Formació d’Adults de les Corts, pel seu compromís a favor de la formació de les persones.

Sarrià – Sant Gervasi: Jesús Mestre Godes, per la seva trajectòria com a historiador i escriptor i en reconeixement del seu compromís amb el barri de Sarrià, i lEscola Nostra Senyora de Lurdes, per la seva trajectòria de més de 100 anys de treball al barri de Sant Gervasi.

Gràcia: Associació de Pensionistes i Jubilats La Sedeta, per la seva tasca a favor de la integració social i l’enriquiment cultural de la gent gran i per la seva implicació en el barri.

Horta-Guinardó: Mossèn Lladós Pastallé, per la seva tasca a favor de la vida associativa del barri de la Teixonera i la qualitat de vida dels seus veïns des de l’acció parroquial més propera i la Fundació Adsis Barcelona, per la seva trajectòria a favor de la promoció integral de les persones, en especial dels joves més desafavorits, per tal de construir una societat més justa i solidària.

Nou Barris: Joan Navarro Garcia, per la seva tasca a favor de la millora de les condicions de vida dels treballadors i pel seu compromís amb la democràcia i les llibertats públiques, i Pere Cánovas Aparicio, per la seva destacada aportació artística, en especial com a mestre del vitrall, i la seva tasca professional, rica i polifacètica.

Sant Andreu: Joan Romero Sastre, per la seva dedicació i el seu compromís al capdavant de diferents iniciatives ciutadanes i la Coordinadora d’AMPA del Districte de Sant Andreu, en reconeixement de la seva tasca a favor d’una escola pública de qualitat.

Sant Martí: Federació d’Entitats Clot – Camp de l’Arpa, per la seva trajectòria a favor de la millora de les condicions de vida dels veïns i les veïnes del barri del Clot – Camp de l’Arpa i de l’enriquiment del teixit associatiu de la ciutat, i Josep Dalmau Nolla, pels seus vint anys de dedicació als altres des de l’acció veïnal i pel seu treball incansable per millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes dels barris.