Barcelona impulsa CITIES, la principal xarxa internacional d’innovació en projectes d’ESS, juntament amb Montreal

El Centre Internacional de Transferència d’Innovacions i Coneixements en Economia Social i Solidària (CITIES) ha inaugurat la seva oficina a la ciutat de Montreal, Québec. Gerardo Pisarello, tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, i Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, han estat presents a la inauguració juntament amb representants de Montreal, Seül i Bilbao-Mondragon, les altres ciutats membres d’aquesta xarxa internacional d’innovació i coneixement en Economia Social i Solidària (ESS) i de cooperació entre ciutats.

28/05/2018 12:51 h

Gabriel Boichat

 

L’Ajuntament de Barcelona considera l’ESS com una clau importantíssima pel futur de la ciutat pel seu potencial transformador de l’economia i la societat. Tal i com va afirmar Álvaro Porro durant la inauguració “CITIES és un projecte que dóna suport a la recopilació, intercanvi i la transferència internacional de coneixements i bones pràctiques sobre economia social”. Per Porro, “el desenvolupament de polítiques públiques d’ESS requereix aprendre de les millors experiències internacionals, així com de les proves i errors d’altres ciutats”.

Per altra banda, el tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello i el comissionat Álvaro Porro també es van reunir amb l’alcaldessa de Montreal, Valérie Plante, per discutir la importància i el paper que juga l’ESS en els reptes que han d’enfrontar ciutats com Montreal o Barcelona. Així mateix, es va aprofitar la reunió per convidar-la a participar en el Sharing Cities del novembre a Barcelona.

Nova York una ciutat oberta a la innovació en projectes d’ESS

El viatge també va incloure una parada a la ciutat de Nova York, Estats Units, on el comissionat Álvaro Porro va tenir la oportunitat de conèixer diversos projectes d’ESS. La ciutat té una llarga tradició de projectes cooperatius en els que Barcelona es pot inspirar.

Un exemple és la xarxa de mercats de pagés de Greenmarket Farmers Markets, en funcionament des del 1976. Amb set mercats repartits per la ciutat i els barris, la cooperativa ofereix alimentació de proximitat i productes que posen èmfasi en els aliments orgànics, mínimament processats, saludables i que han estat produits garantint condicions laborals dignes a les persones treballadores.

També es va visitar SuperFoodCoops, una cooperativa de consum amb 17.000 socis consumidors i 77 treballadors. “És molt interessant veure com el cooperativisme de consum crea propostes tant potents com SuperFoodCoops”, va comentar Porro. “Esperem que pugui ser inspirador per projectes que s’estan donant a Barcelona en l’àmbit de la seguretat alimentària i l’alimentació de proximitat”, va afegir.

Etiquetes associades a la notícia