Barcelona reuneix els experts en ciència ciutadana

28/10/2015 20:17 h

Regina Navarro

Més d’un centenar de científics i experts d’Europa, els Estats Units i Austràlia es reuneixen els dies 28, 29 i 30 d’octubre a Barcelona per celebrar la tercera Assemblea General de l’Associació Europea de Ciència Ciutadana (ECSA, European Citizen Science Association), que té com a objectiu involucrar la ciutadania en la recerca científica. 

Vídeo ‘Ciència ciutadana’

Entre les activitats que s’han dut a terme destaca el Barcelona Citizen Science Safari, que ha consistit en un recorregut per espais de la ciutat que tenen rellevància científica, amb parades al parc de la Ciutadella i al passeig Marítim. En cada aturada els científics de 10 projectes de ciència ciutadana locals han fet demostracions pràctiques per als seus homòlegs europeus.

Per exemple, els coordinadors de l’aplicació Tigatrapp han explicat als científics com caçar el mosquit tigre a través del telèfon mòbil. Es pot fer amb una fotografia de l’insecte o d’un lloc de cria, com un bassal o un sortidor d’aigua. L’aplicació reuneix les dades dels usuaris i les fa arribar als òrgans responsables de salut pública, que posteriorment revisaran els punts indicats pels usuaris a la recerca de larves d’aquest insecte. “El que aconseguim és involucrar tots els ciutadans perquè facin d’observadors. D’una altra manera seria impossible tenir una mostra tan gran, pel cost que representaria”, explica Aitana Oltra, coordinadora del projecte AtrapaelTigre.com.

També hi han participat projectes com CitClops, Observadors del Mar, Flora Urbana i Al·lèrgies, BioBlitzBCN, Saca la Lengua, Citi-Sense, Abelles Urbanes i Bee-pat.

Ciutadans amb bata

La ciència ciutadana és una pràctica en plena efervescència que implica la participació del públic en les activitats pròpies d’una recerca científica. Els ciutadans contribueixen activament en la recerca, amb esforç intel·lectual, coneixements, eines o recursos. Els participants proporcionen dades i dispositius experimentals als investigadors, plantegen noves qüestions i creen col·lectivament una nova cultura científica.