Barcelona va viure una esplendor fabril durant 200 anys

30/04/2015 15:40 h

Max Ledo

El llibre Barcelona, ciutat de fàbriques de Mercè Tatjer, repassa totes les fàbriques urbanes de productes quotidians que va tenir la ciutat des de finals del segle XVIII fins a finals del segle XX.

Vídeo ‘Barcelona, ciutat de fàbriques’

La ubicació de la ciutat, ben connectada amb Europa i amb un port molt important, juntament amb la bona mà d’obra que hi havia a Barcelona, van fer que la ciutat visqués un gran auge en la fabricació tèxtil i de productes quotidians com perfums i sabons, joguines, paraigües i sobretot productes d’alimentació. Concretament les fàbriques basades en aquests productes del dia a dia són les que repassa Tatjer en aquest llibre, que ha coeditat Albertí Editor amb l’Ajuntament de Barcelona i que ja va per la segona edició.

Empreses com DammMoritz, que encara conserven els edificis de les seves antigues fàbriques a la ciutat, són bons exemples de la producció a gran escala en aquest cas, de cerveses. O la Coca-Cola, que tot i ser una empresa americana, va establir una seu a Barcelona gràcies a Francesc Duffo.

Els paraigües i les ombrel·les també van ser uns productes que es van exportar molt. En bona part ho va fer la fàbrica Pius Robert Laporta, una de les més importants del sector, i la fàbrica de Bruno Cuadros, una de les primeres que es van fundar, l’any 1854. D’aquesta última companyia encara queden elements identificatius a la façana de l’antiga fàbrica situada al pla de la Boqueria.

A banda dels productes quotidians, la fabricació tèxtil va ser la que va concentrar els recintes i les fàbriques més importants. Destaquen per damunt de la resta la fàbrica Fabra i Coats, el recinte de l’Espanya Industrial o el de Can Batlló, a la Bordeta.

L’any 1973 però, l’auge productiu va perdre força i progressivament les fàbriques urbanes es van anar tancant o es van mudar als polígons industrials dels afores de la ciutat. “El creixement urbà va fer incompatible en una ciutat moderna la fàbrica i els habitatges. Els mateixos veïns protestaven pels sorolls i la contaminació”, explica l’autora del llibre, Mercè Tatjer.

La xocolata, el producte estrella

Pel que fa a l’alimentació, un dels productes amb més èxit va ser la xocolata. Una de les fàbriques més antigues és la de Xocolates Juncosa, situada al carrer de Ferran, 10, i de la qual ja no queda pràcticament res. Qui sí que ha sabut mantenir la producció de xocolates és la família Fargas, que encara avui fabrica i ven tota mena de dolços a la botiga del carrer del Pi, 1.