Can Calopa, un projecte social i agroecològic

13/05/2021 11:19 h

Anna Sánchez

La masia de Can Calopa de Dalt, de titularitat pública i gestionada des del 2010 per la cooperativa d’inserció social L’Olivera, produeix el vi Vinyes de Barcelona, amb denominació d’origen Catalunya, i aposta per la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat i per la sostenibilitat. En el marc de Barcelona, Capital de l’Alimentació Sostenible 2021, L’Olivera – Can Calopa vol impulsar diverses activitats, projectes i polítiques que reivindiquen canvis profunds en el sector agroalimentari, el model de consum i la gestió mediambiental. Amb aquesta voluntat, han organitzat el cicle de Diàlegs a l’Era.

Can Calopa reprodueix el projecte social que L’Olivera va engegar el 1974 a Vallbona de les Monges, amb una llar residència i un centre especial de treball (CET) que dona feina a vint joves amb discapacitat intel·lectual o en risc d’exclusió social.

Aquests joves d’entre 18 i 30 anys formen part d’un itinerari formatiu de tres a vuit anys que els permet aprendre tot el procés productiu del vi (els treballs a la vinya, l’elaboració i la comercialització), així com la gestió de l’espai de la masia perquè sigui sostenible, o bé altres tasques de suport administratiu. L’objectiu és que, a partir de l’activitat laboral, juntament amb el suport formatiu i la vida en una llar social en un entorn agrícola i natural, arribin a dominar les feines vitivinícoles per poder treballar, en un futur, en alguna empresa del sector o en altres activitats agràries.

A banda de la residència, on les persones joves s’integren en la primera fase del procés d’inserció laboral, L’Olivera també disposa de tres pisos en lloguer a Molins de Rei gràcies al Programa de suport a l’autonomia a la llar (PSALL). A cadascun d’aquests pisos, hi conviuen tres joves que, després del programa formatiu a la masia, aconsegueixen el grau d’autonomia que els permet la plena inclusió. Aquests joves treballen en empreses externes o bé a la masia i amb el seu salari contribueixen a pagar el lloguer i els seus consums. A més, algunes tardes a la setmana, una persona de suport a la llar es desplaça als pisos per fer acompanyament en allò que calgui, des de gestions econòmiques fins a assumptes mèdics. Com explica la Dolors Llonch, coordinadora de Can Calopa, “trobar feina esdevé un gran problema” i, per això, a Can Calopa estan contínuament ampliant els horitzons del projecte per tal de garantir al màxim l’ocupabilitat d’aquestes persones.

Des que el projecte va començar, fa ja onze anys, quaranta joves han pogut formar part del projecte de Can Calopa. D’aquestes persones, el 65% ha assolit l’autonomia per la plena inclusió. L’altre 35% són joves que per la seva autonomia han estat derivats a un altre recurs més adequat a les seves capacitats o bé presentaven trastorns mentals i requerien un seguiment professional.

Un projecte fet de grans persones: l’experiència de l’Ivan

L’Ivan Estévez és un dels joves que forma part del projecte de Can Calopa. Té 30 anys i li agrada molt llegir, passejar, escoltar música, cuidar el seu gat i estar amb els amics. Viu en un dels pisos que L’Olivera lloga a Molins de Rei, amb uns altres dos nois. La seva trajectòria a L’Olivera va començar fa deu anys. L’Ivan venia d’una situació familiar greu i té una discapacitat física important. Quan va acabar l’institut, va estudiar un programa de qualificació professional inicial d’Administració a l’escola El Pont del Dragó durant tres anys. Es va assabentar, gràcies a la treballadora social del centre on estava, que L’Olivera aterrava a Barcelona i va decidir-se a provar-hi sort. Això va ser el gener del 2011 i, des d’aleshores, cada dia l’Ivan es desplaça a Can Calopa on treballa des de les 8.30 fins a les 17.30 hores fent tasques administratives, des d’atenció telefònica i atenció al públic fins a comptabilitat i arxiu. Quan li preguntem què és el que li agrada de Can Calopa ens respon “M’agrada tot el que faig, sobretot poder atendre la gent i el bon rotllo que hi ha entre els companys, sempre disposats a ajudar-te si ho necessites”.

Un projecte vinícola que reivindica l’agricultura periurbana

L’Olivera planteja una mirada moderna a la recuperació de l’activitat agrícola lligada a les grans ciutats, una activitat que ja es practicava a la masia al segle XVI i que va acabar a causa de la fil·loxera.

La masia està situada al parc de Collserola (punt quilomètric 4,8 de la carretera BV-1468, de Molins de Rei a Vallvidrera), on actualment es conreen, de forma sostenible, 2,5 hectàrees de vinyes de raïm negre (syrah, garnatxa i sangiovese) que produeixen 3.500 ampolles l’any de Vinyes de Barcelona (syrah, garnatxa) i de vi Negre Natural de Can Calopa (sangiovese).
A més, des de Can Calopa també es vinifica la producció de raïm que surt de la vinya del Parc Agrari de Sabadell, gestionada també per la cooperativa i d’on surt el vi Arraona (blanc i negre), amb el qual també es reivindica el passat vitivinícola de la ciutat. Amb aquesta elaboració, s’amplia la producció a 10.000 ampolles l’any, de manera que també s’eixampla l’horitzó laboral de les persones joves que formen part del projecte.

Per degustar aquesta exquisitat el millor és fer-ho a la masia mateix, a la Vinoteca de Can Calopa, un espai de degustació que conserva elements tardogòtics.

Però no només s’hi produeix vi: també s’hi processa una petita producció d’oli de dues finques familiars de Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern, amb prop de 300 oliveres en total i una producció de 500 ampolles d’oli (de 25 centilitres) de les varietats arbequina i becaruda.

Can Calopa ofereix a la ciutadania una altra proposta de consum responsable que posa les persones al centre i té la sostenibilitat com a llei. És un projecte que forma part de l’economia social solidària i fomenta el teixit econòmic local amb una producció que respecta els drets de les persones treballadores, preserva els equilibris dels ecosistemes i reivindica la cultura de la terra.

Cicle de Diàlegs a l’Era de Can Calopa

Es tracta d’unes jornades de debat que abordaran qüestions que ens interpel·len en els àmbits social, econòmic, ecològic i climàtic, amb l’únic objectiu de compartir idees i reflexions al voltant de la sostenibilitat alimentària.

El cicle de Diàlegs a l’Era de Can Calopa planteja quatre taules rodones al llarg d’aquest 2021, en les quals es convidaran personalitats rellevants de sectors tan diversos com l’urbanisme i l’arquitectura, la pagesia, l’agroecologia, la viticultura, el periodisme, el turisme i la política, per aprofundir en qüestions tan variades com l’agricultura i la ramaderia al nostre país, el patrimoni gastronòmic, el malbaratament alimentari, el model turístic, la preservació de la biodiversitat, l’agricultura periurbana o les xarxes de consum responsable.

L’Olivera – Can Calopa vol que aquestes jornades siguin una passa més en la voluntat de convertir-se en una veu activa i de referència a Barcelona i la seva àrea metropolitana en els àmbits de l’agroecologia, la viticultura, el compromís social i l’oci etnoturístic, així com en la conservació i la divulgació del patrimoni mediambiental.

La primera d’aquestes taules, “Barcelona, és possible la sobirania alimentària?” abordarà temes com la pagesia, el model productiu i el consum responsable, i hi participaran Gustavo Duch, Emma Rojas i Clara Griera. Tindrà lloc el 19 de maig vinent a les 18.30 hores a la masia de Can Calopa.

Consulta el programa de les jornades aquí.