Cap de setmana: BCNegra, els Foguerons a Gràcia i el Barnasants

Del 24 de gener al 3 de febrer torna la BCNegra, un dels festivals literaris més esperats, que aquest any té com a protagonista el port de Barcelona: un espai físic i també un territori mental que no només contribueix a definir Barcelona com a ciutat, sinó també la literatura negra que s’hi escriu. Dissabte al vespre la màgia i la força dels Foguerons de Sa Pobla s’estendrà per Gràcia amb la plantada de colles, una cercavila, l’encesa dels foguerons i els balls i cants mallorquins. Aquest cap de setmana també comença el Barnasants, un festival musical que fins a mitjan abril portarà la cançó d’autor a diversos espais.

24/01/2019 19:15 h

Ajuntament de Barcelona

Connecteu-vos al web del Cap de Setmana!

Aquest dijous a la tarda comença la BCNegra 2019, un dels festivals més carismàtics de la ciutat, que inclourà debats, exposicions, presentacions de llibres, música i el lliurament del premi Pepe Carvalho, que aquest any reconeix l’escriptora argentina Claudia Piñeiro.

El 24 de gener s’inaugura a la Biblioteca Jaume Fuster l’exposició “Secrets de butxaca”, que se centra en les col·leccions policíaques de BolsiLibros que van popularitzar-se durant el franquisme, i després tindrà lloc un debat sobre aquest tema. Divendres, a les 18.00 hores, també s’inaugura al pati del Palau de la Virreina l’exposició “4,3 hores”, sobre el trànsit de vaixells al port.

Dissabte, a les 11.00 i a les 12.30 hores, i diumenge, a les 11.00, a les 12.30 i a les 16.00 hores, s’han organitzat al Port Vell, al moll de les Drassanes, rutes negrocriminals, en què participaran autors com Carlos Quílez, Màrius Serra, Rosa Montero i Andreu Martín. A partir de dilluns les activitats de la BCNegra 2019 es faran en diversos escenaris com la Biblioteca Jaume Fuster, les sales dels Aribau Multicines, la Sala Apolo i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona. Consulteu-ne tota la programació aquí.

La festa dels Foguerons de Sa Pobla

L’antiga Vila de Gràcia viu la festa dels Foguerons de Sa Pobla, una tradició importada de Mallorca que ha arrelat al calendari gracienc. La festa comença dijous, a les 17.00 hores, amb la inauguració de l’exposició “Cartells de Sa Pobla a Gràcia”. Divendres, el Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia presenta la conferència “Un món de mil dimonis”, a càrrec de l’antropòleg Xesc Alemany, i el Centre Artesà Tradicionàrius organitza un taller de ball de bot.

Dissabte és el dia de la festa grossa. Al matí hi ha un espectacle de titelles i un concert de música folk als mercats de l’Abaceria i de la Llibertat. A la tarda, a la plaça de la Vila de Gràcia, a les 19.30 hores, es fa la plantada de les colles de cultura popular, els lluïments de les colles participants i una cercavila. A la plaça de la Virreina, a les 21.30 hores, té lloc l’encesa dels foguerons i comença la revetlla. A les 23.00 hores hi haurà balls i cants mallorquins. A la plaça del Diamant, la revetlla també comença a les 21.30 hores. Consulteu tota la programació de Sa Pobla Gràcia 2019 aquí.

El festival Barnasants i la cançó d’autor

Divendres comença el festival Barnasants, dedicat a la cançó d’autor. El festival, que arriba a la 24a edició, té aquest any com a lema principal “Feixisme, mai més” i ha organitzat fins al diumenge 14 d’abril més d’un centenar de concerts per tots els territoris de parla catalana.

Els primers artistes a actuar-hi són Cesk Freixas (divendres, L’Auditori de Barcelona); Narcís Perich (dissabte, Centre Cultural Albareda) i Quimi Portet (dissabte, Teatre Joventut de l’Hospitalet). Diumenge hi actuen Pascal Comelade i Ivette Nadal (Auditori Barradas, de l’Hospitalet) i Clara Fiol i L’Espiadimonis (Harlem Jazz Club). La programació continuarà el divendres 1 de febrer amb Joan Isaac, fent duet amb Sílvia Comes. Llegiu-ne més informació aquí.

Etiquetes associades a la notícia