Collserola recupera la tradició agrícola

29/11/2014 08:00 h

Sarrià-Sant Gervasi TV

En els últims anys a Collserola han ressorgit petits productors que treballen per recuperar l’explotació agrícola del territori. S’hi produeix fruita, verdura, mel, ous i pollastres. Tots plegats componen una nova Collserola agrícola que, dos cops l’any, es reuneix a la Fira Agrícola de Vallvidrera.

El banc de llavors de Can Mandó és un exemple d’aquesta Collserola agrícola que tot i la pressió urbana es nega a desaparèixer. Damià Gibernet, de Can Mandó, és el responsable de la recuperació, fa uns anys, del tomàquet Mandó de Collserola, una varietat autòctona que ningú ja no plantava. El Consorci del Parc Natural de Collserola, en assabentar-se del descobriment, s’hi va interessar i des de llavors hi treballen per recuperar i distribuir aquesta varietat local.

Moltes varietats vegetals, com les espècies animals, estan en perill d’extinció. Normalment desapareixen perquè no són comercials i no se’n pot treure cap benefici. Per això són importants els bancs de llavors com el de Can Mandó, on preserven el llegat dels nostres avantpassats ben bé com si fos un tresor.

Damià Gibernet és un exemple d’aquests petits agricultors que treballen per recuperar la tradició agrícola i la biodiversitat del territori: “La vida urbana té moltes coses bones però en té una de molt dolenta: la desconnexió absoluta de la natura, tant en l’àmbit del coneixement com dels sentiments. Perquè som molt cultes amb les xarxes i amb altres tecnologies, però som analfabets per saber com es diu aquella flor.”

Fira Agrícola de Vallvidrera

Com el Damià, hi ha altres productors agrícoles de Collserola que volen tornar a connectar amb la natura i, per fer-ho, es reuneixen dos cops l’any a la Fira Agrícola de Vallvidrera, que se celebra al setembre i l’abril, i que organitza la Cooperativa de Consum Can Pujades.  En aquesta fira es donen a conèixer els productes locals i els beneficis dels productes ecològics. Però també és una bona oportunitat perquè els visitants descobreixin que a Collserola es produeixen una bona varietat d’aliments.

Més informació

 – Cooperativa de consum de Vallvidrera

Fira Agrícola de Collserola