Com cauran els murs de la Model

L’antiga presó es convertirà en un pulmó obert a la ciutadania i, especialment, al veïnat de l’Esquerra de l’Eixample. La transformació de l’espai, que serà consensuada amb veïns i entitats, revitalitzarà la zona, tot prioritzant la creació d’espai verd, habitatge públic a preu assequible i equipaments municipals de proximitat, i preservant la memòria patrimonial. Un full de ruta estableix el calendari dels passos a seguir i de les inversions que s’hi destinaran.

24/10/2017 18:09 h

Ajuntament de Barcelona

Després de dècades de reivindicacions veïnals, el 10 de gener passat es va signar un acord amb la Generalitat de Catalunya que ha permès el tancament de la Model, que a partir del 2018 passarà a ser municipal. Ara s’obre un període de regeneració urbana per convertir el recinte, que durant anys ha estat un lloc tancat i d’esquena al barri, en un espai revitalitzat i obert al veïnat. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que és un moment històric. “Hem aconseguit fer realitat el tancament de la presó, i a més ara s’obre un món de possibilitats per al barri, per al districte i, en definitiva, per a la ciutat”, ha manifestat. “La Model és ara un diamant en brut, un espai ampli, que pot reunir molts usos i que pot transformar tot un barri”, ha pronosticat també.

Usos futurs

L’espai es transformarà a partir de quatre eixos. D’una banda, el foment de la natura i l’espai verd, amb la dotació d’un mínim de 14.000 metres quadrats de verd (més que una illa de l’Eixample). De l’altra, la construcció de 150 pisos de lloguer assequible, tal com marca el Pla pel dret a l’habitatge. També es destinarà una part de l’espai a la construcció d’equipaments municipals, ja que al districte hi ha una mancança històrica de sòls públics.

Finalment, el recinte inclourà un espai anomenat la Model Espai Memorial, on es programaran activitats culturals i expositives per conèixer la història de la presó. “L’edifici té una elevada densitat memorial”, ha recordat el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. “Gairebé ningú sap que aquesta va ser una presó de dones entre el 1955 i el 1963”, ha exemplificat. I ha enumerat alguns dels aspectes que convertiran l’espai en un centre memorial: “Senyalització per a visites individuals, organització de visites guiades i tematitzades, un ateneu d’entitats memorials, un centre de documentació i una àrea de transmissió memorial.”

Calendari

Des que es va fer efectiu l’acord per tancar la presó, s’està gestionant la recepció de l’edifici, quan al gener passi a mans municipals, així com el traspàs de contractes de serveis, seguretat i manteniment. També s’estan fent estudis per assegurar els usos futurs de l’espai i s’està preparant el debat ciutadà per consensuar aquests usos.

Una vegada la Model sigui de titularitat municipal, s’iniciarà la segona etapa, amb l’obertura de les plantes baixes i entorns més favorables perquè sigui un espai de dinamització social, cultural i comunitària a disposició de les entitats del barri. Aquests usos immediats seran simultanis al procés de debat ciutadà, a fi d’incorporar les demanades de veïnat i entitats i concretar els usos definitius de l’espai, complint els requeriments previstos en el Reglament de participació municipal i que servirà de base per actualitzar el Pla director de la Model, que data de l’any 2009.

Durant el 2019, s’entraria en la fase de transformació definitiva, i el 2020 es podrien començar a executar les obres. En aquest mandat, s’invertiran 4,9 milions d’euros en el projecte.

Notícies relacionades