Comença la campanya d’estiu de prevenció d’incendis

Amb l’objectiu d’evitar incendis durant l'estiu, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Bombers de Barcelona comencen les tasques preventives als entorns forestals de la ciutat per millorar les condicions de la muntanya, amb reconeixements i recorreguts diaris i tasques d’adequació i manteniment.

08/06/2019 13:29 h

Ajuntament de Barcelona

Els cossos policials i de salvament comencen la campanya anual de prevenció d’incendis perquè la muntanya arribi als mesos de més calor en les condicions òptimes. En concret, el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) adapta i reforça els dispositius per actuar de manera ràpida i eficaç davant els incendis forestals que es puguin produir a la ciutat durant l’estiu.

Les tasques preventives es duran a terme en tres zones de cobertura bàsiques de la serra de Collserola, on es faran recorreguts diaris:

  • Parc de Vallvidrera, entre la zona del cim del Forat del Vent i la Santa Creu d’Olorda.
  • Parcs de la Vall d’Hebron i de l’Eixample, als entorns de la carretera de les Aigües, la carretera de Vallvidrera i els barris del vessant nord del túnel.
  • Parc de Sant Andreu, a la zona de la carretera Alta de les Roquetes, Torre Baró, la carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana.

Els dispositius faran dos tipus d’actuacions permanents durant l’estiu:

  • Reconeixements i recorreguts diaris per fer tasques de prevenció: Inclouen fer el reconeixement dels accessos, identificar els camins i comprovar-ne l’estat i revisar els recursos hidratants d’incendis.
  • Reguardes preventives: S’activen d’acord amb alertes prèvies decretades en funció de la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. També impliquen la mobilització de recursos, vehicles i efectius a la serra barcelonina, on es poden instal·lar punts fixos de vigilància durant les hores de més risc d’incendi.

Les tasques de prevenció inclouen simulacres a la zona forestal, en els quals participen la població civil i altres cossos operatius, com la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques o els Bombers de la Generalitat.

El monitoratge dels factors meteorològics és una part fonamental del protocol de prevenció que posa en marxa Bombers de Barcelona, que es controla i es coordina amb l’Observatori Fabra i el Consorci del Parc de Collserola.

Tretze incendis durant la campanya del 2018

Durant l’estiu passat es van produir tretze incendis als entorns de Collserola, que van afectar més de 22 hectàrees de les 8.000 que té el parc. Del total d’aquesta superfície, 1.795 hectàrees corresponen a Barcelona, mentre que la resta es reparteixen entre els termes municipals de set municipis. Al llarg de l’estiu del 2018, Bombers de Barcelona va fer 25 serveis per foc en massa forestal, 14 dels quals van ser fora del parc de Collserola.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades