La moneda ciutadana ja circula a l’eix Besòs

Aquest mes d’octubre comença a implantar-se el rec, recurs econòmic ciutadà, en 86 comerços i parades de mercat dels deu barris que formen part de l’eix Besòs, amb l’objectiu clau que els diners es quedin i circulin dins el territori i contribueixin a potenciar el comerç local i de proximitat.

03/10/2018 17:11 h

Ajuntament de Barcelona

Es tracta d’una mesura innovadora que col·loca a l’avantguarda d’Europa l’eix Besòs, una zona amb 100.000 habitants i amb rendes molt per sota de la mitjana. Projectes semblants de moneda complementària a l’euro s’estan testant en ciutats com Bristol, Lisboa o Nantes, o en altres de més properes com Santa Coloma de Gramenet, amb la grama.

Els primers a disposar de recs són 315 persones usuàries del projecte B-MINCOME, els quals han rebut un 25% del Suport Municipal d’Inclusió en recs, i que rebran aquest ajut cada mes. Es tracta d’un projecte cofinançat per la Unió Europea que pretén comprovar fins a quin punt la introducció de rendes mínimes garantides i universals pot ser útil per reduir els indicadors de pobresa i dinamitzar socioeconòmicament zones concretes de la ciutat.

Novact, associació d’innovació social, és qui gestiona el projecte de moneda social i estima que en el primer any hi haurà moviments comercials per valor d’1,5 milions de recs. Per continuar eixamplant la base d’establiments que participen en el projecte, s’està treballant amb les entitats comercials de la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró), les Roquetes i la Trinitat Nova, del districte de Nou Barris; la Trinitat Vella, Baró de Viver i el Bon Pastor, del districte de Sant Andreu, i les dels barris de la Verneda i la Pau i del Besòs i el Maresme, a Sant Martí.

La finalitat és, de cara al futur, cedir la gestió del projecte a la Taula pel Canvi, una organització integrada per entitats, comerciants i representants de l’Ajuntament i dels districtes.

Com funciona el rec?

Les transaccions amb la moneda digital es fan mitjançant una aplicació mòbil gratuïta que permet fer pagaments de forma instantània, fàcil i sense costos. L’aplicació Rec Barcelona està disponible a Google Play per a tothom i en breu ho estarà també a l’Apple Store.

Un cop descarregada, només cal donar-s’hi d’alta com a persona usuària, particular o professional. Els particulars poden bescanviar euros a recs (amb equivalència 1:1) mitjançant una targeta de crèdit o de dèbit, i començar a fer les compres amb aquesta moneda. Cada vegada que consumeixin, es deduirà l’import de la compra de la bossa de recs, que es pot recarregar tantes vegades com es vulgui.

Qualsevol persona pot bescanviar euros per recs i utilitzar-los en els comerços que ja s’hi han adherit. Alhora, aquestes persones poden fer també amb recs els pagaments a proveïdors o altres entitats que formin part del projecte. Tant al web del rec com a l’aplicació utilitzada per fer els pagaments, hi ha un mapa que identifica tots els establiments que en formen part.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades