Conflictes i refugi, una guia de lectura

19/12/2016 17:04 h

Ajuntament de Barcelona

Biblioteques de Barcelona i el pla “Barcelona, ciutat refugi” han elaborat una guia de lectura que complementa el cicle de xerrades i debats per reivindicar el dret d’asil que van organitzar conjuntament durant aquesta tardor. Amb el títol “Conflictes i refugiats: una mirada al món”, l’objectiu d’aquesta iniciativa va ser oferir una visió àmplia dels diferents conflictes i motius pels quals les persones es veuen obligades a buscar protecció internacional a l’exterior dels seus països d’origen, tant a través del testimoni de persones afectades com de professionals, estudiosos i experts.

“Més llibres, més lliures” és una cita atribuïda a Enrique Tierno Galván, el sociòleg, assagista, jurista i polític socialista que va ser el primer alcalde democràtic de Madrid. Pablo Peralta de Andrés, responsable de sensibilització i participació del pla “Barcelona, ciutat refugi”, la pronuncia per subratllar la importància de la informació vinculada a la temàtica de refugi.

Formar-te i informar-te et dóna criteri. Els llibres, en aquest cas, ens alliberen de l’etnocentrisme europeu. Ens fan adonar, per exemple, que alguns països africans acullen molts més refugiats dels que estan arribant a Europa”, afirma Peralta.

Aquesta guia de lectura ofereix un recull de documents que es poden demanar en préstec a les biblioteques de Barcelona i que complementen les informacions tractades en cada una de les vuit xerrades del cicle: des del conflicte actual a Síria, els conflictes oblidats de l’Àfrica i els que s’han patit a Colòmbia i als Balcans fins a la persecució de les persones LGTBI, dels escriptors o dels artistes. També inclou recursos electrònics que es poden consultar en línia.

“La guia de lectura s’ha elaborat a partir de les recomanacions dels conferenciants que van assistir a les xerrades”, explica Mireia Sala, tècnica de programes i cooperació de Biblioteques de Barcelona. I afegeix: “Tots els cicles temàtics que fem van acompanyats d’una exposició de llibres el mateix dia de cada xerrada i amb una guia de lectura posterior.”

Per elaborar el recull, els experts i professionals que van participar en les xerrades van estudiar el fons de les biblioteques de Barcelona. Aquesta tasca ha servit també per detectar-ne les mancances i poder-lo ampliar. L’Ajuntament ha subvencionat la compra de prop de seixanta llibres nous. 

El cicle de debats, al qual van assistir al voltant de 250 persones, va incorporar també dues activitats paral·leles, l’exposició “L’èxode sirià: lluitant per la supervivència”, del fotògraf Aleix Oriol Vergés, i la projecció de dos documentals: Sonita, la història d’una refugiada afganesa a l’Iran i Una llar al món, que segueix la vida en una ciutat danesa d’un nen refugiat de Txetxènia.

Tots dos documentals es projectaran també en el marc de l’Audiència Pública de nois i noies, que aquest curs se centra en el refugi.

foto_llibres_barcelonaciutatrefugi

Més informació