Contra la islamofòbia i a favor d’enfortir la cohesió social

17/01/2017 15:27 h

Redacció

L’Ajuntament ha presentat el Pla municipal de lluita contra la islamofòbia, una mesura de govern pionera a l’Estat que pretén garantir la cohesió social i la protecció dels drets humans. El document ha estat debatut i consensuat en un procés que ha implicat una vuitantena de persones entre experts en drets humans i discriminació, tècnics municipals i entitats socials i de la comunitat musulmana. El pla, que inclou 28 mesures i un pressupost que supera els 100.000 euros, vol fer costat a les víctimes més vulnerables: les dones. A la província de Barcelona, les denúncies per casos de delictes d’odi van augmentar el 2015 un 19% respecte al 2014 i un 40% respecte al 2013. 

Noies que són rebutjades per l’entorn social quan decideixen posar-se el vel islàmic, dificultats per obrir oratoris, insults al transport públic, joves amb barbes prominents que no aconsegueixen empreses en les quals puguin fer les pràctiques universitàries. Són els casos més habituals de discriminació per islamofòbia a Barcelona.

No es tracta, en general, d’agressions físiques —tot i que algun cas sí que n’hi ha—, per tant, els objectius principals d’aquest pla contra la islamofòbia són prevenir, sensibilitzar i apostar per la interculturalitat i la cohesió social.

“És urgent sensibilitzar sobre la islamofòbia existent, ja que és una forma de discriminació greu que vulnera els drets fonamentals d’éssers humans i que ens fa més fràgils com a societat. El millor antídot a l’odi i la intolerància és el reconeixement de la diversitat religiosa, política i cultural al món de l’islam”, afirma Jaume Asens, tinent d’alcaldia.

L’Oficina per la No Discriminació (OND) passa a ser el servei principal de l’Ajuntament perquè la ciutadania i les organitzacions es puguin documentar, rebre informació, formació i assessorament sobre els delictes i els discursos d’odi. Aquest servei municipal recollirà dades per poder millorar la radiografia de la ciutat, activarà mecanismes de denúncia a la Fiscalia de delictes i discursos d’odi i, si escau, litigarà en casos especialment significatius.

També es preveu crear l’Observatori de Delictes i Discursos d’Odi, formar els treballadors municipals en aquesta matèria —inclosa la Guàrdia Urbana— o convidar les escoles a commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, entre altres mesures.

Notícies relacionades