Segona edició dels premis Córrer per Compromís per reconèixer projectes esportius amb un contingut social destacat

26/09/2016 08:03 h

Institut Barcelona Esports

L’Institut Barcelona Esports (IBE) ha obert la convocatòria de la segona edició dels premis Córrer per Compromís, que reconeixen els projectes esportius d’entitats sense ànim de lucre que tinguin un contingut social i solidari destacat. Els projectes tenen temps de presentar-se a la convocatòria fins al 14 d’octubre.

Per al comissionat d’Esports, David Escudé, aquests premis simbolitzen “un dels múltiples valors que l’esport representa: esdevenir una eina solidària que aporti valors socials a la ciutadania”.

Fa anys que els esdeveniments esportius de la ciutat s’han convertit, també, en esdeveniments solidaris. Des del 2015 l’Ajuntament de Barcelona vol destacar aquesta solidaritat amb els guardons Córrer per Compromís. D’aquesta manera, les aportacions dels corredors contribueixen directament a tirar endavant projectes vinculats específicament a millorar la qualitat de vida de les persones a través de l’esport.

Aquest any la dotació prevista per al premis és de 150.000 euros. La quantitat prové de les inscripcions a la Cursa de la Mercè 2016, que se celebrarà el 18 de setembre, i de les inscripcions a la Mitja Marató i la Marató, que van tenir lloc pel febrer i març d’aquest any.

El jurat dels guardons està encapçalat pel president de l’IBE, Jaume Asens, i vicepresidit pel comissionat d’Esports, David Escudé. També formen part del jurat el gerent de l’IBE, Francesc Terrón; el director de Promoció i d’Esdeveniments Esportius, Gabriel Arranz; la representant de l’Àrea de Drets Socials, Núria Menta; la representant de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, Judit Rifà; la professora d’INEFC Barcelona Anna Vilanova, i el vicepresident del Col·legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC), Pere Manuel Gutiérrez.

A l’hora de decidir els guanyadors, el jurat valorarà especialment els objectius de l’entitat; la contribució del projecte a la millora de la qualitat de vida, la cohesió social i el desenvolupament esportiu, i també l’originalitat, la innovació, la intenció i la coherència de cada proposta. En la vessant internacional, també es valorarà la implicació de l’entitat de Barcelona amb una entitat d’un altre país, receptora de l’ajut.

Entitats guardonades en la primera edició

A la primera convocatòria dels guardons es van presentar 39 projectes i el jurat en va reconèixer 8, que van rebre els 70.000 euros procedents de les inscripcions solidàries a la Cursa de la Mercè 2015.

Així, en la primera edició dels premis Córrer per Compromís es van distingir els projectes i les entitats següents:

— Associació Aprenem, una entitat dedicada al lleure i a l’esport per a infants i joves amb autisme que ofereix un programa d’activitats adaptades per afavorir la participació d’aquests nens i joves en els grups ordinaris i l’accés a la pràctica de l’esport.

— Fundació Comtal, amb el projecte “No vull quedar-me enrere”, que ofereix diferents activitats a infants i joves en situació de vulnerabilitat social a través de jocs, tallers, esport i dinàmiques lúdiques i educatives en el període lectiu i no lectiu com a eina de transformació i d’integració.

— Associació Esportiva Babar (Fundació Pare Manel), pel projecte “Associació Esportiva Babar – Educació, comunitat i esport a Nou Barris”, en el marc del qual es realitzen competicions de futbol sala i de bàsquet per fomentar l’esport d’equip com a eina educativa i socialitzadora entre nens i joves de col·lectius vulnerables.

— Associació Sport to Live, amb el projecte “10 beques, 10 il·lusions – Salvant persones amb l’esport”, que dóna suport a deu persones amb dificultats econòmiques perquè puguin accedir a un programa personalitzat esportiu per deixar alguna addicció.

— Associació de Lleure i Esport Comkedem, amb el programa “Escoles de formació de bàsquet en cadira de rodes i hoquei en cadira electrònica”, que proposa construir un model esportiu per donar resposta a les problemàtiques del món de l’esport adaptat i, en concret, a la iniciació esportiva adaptada.

— Fundació Comparte, amb el projecte “Escoles esportives: projecte d’integració a través de l’esport per a nois i noies en situació d’exclusió social”, que consisteix a organitzar equips mixtos de futbol, d’hoquei sobre herba i de bàsquet per a la integració socioeducativa d’infants i joves en risc d’exclusió social.

— Centre Obert Heura Gràcia, amb el projecte “Equip de futbol del Centre Heura”, que promou, entre altres, hàbits d’higiene de les persones ateses (sense llar).

— Casal dels Infants, amb “Fem pinya al Besòs”, que ofereix activitats esportives durant la setmana i els caps de setmana per afavorir el desenvolupament de la personalitat i la socialització dels joves.