Dia Mundial contra la Sida

29/11/2016 20:51 h

barcelona.cat

El passat, 1 de desembre de 2016, es va celebrar el Dia Mundial contra la Sida, el Comitè 1r de Desembre, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona va impulsar diferents activitats per tal de sensibilitzar la ciutadania vers aquesta malaltia.

Aquest any, sota el lema “Estigma o Estima, Tu decideixes”, la Plataforma Unitària Comitè 1r de Desembre ha volgut reivindicar la lluita contra l’estigma que pateixen moltes persones afectades, la lluita contra la intolerància i la por que engloba la malaltia.

A primera hora del matí, l’entitat Projecte dels Noms – HispanoSida va desplegar, amb el suport institucional, dues seccions del Tapís Memorial de la Sida des dels balcons de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya que van restar tot el dia presidint les diferents activitats que van donar visibilitat a la malaltia.

A la plaça Sant Jaume es van instal·lar paradetes informatives gràcies al treball en xarxa de les 25 entitats que conformen el Comitè 1r de Desembre.

Al Palau de la Generalitat de Catalunya, va tenir lloc un acte institucional que va aplegar representants d’entitats i institucions que treballen en l’àmbit de la sida i on va assistir la Comissionada de Salut Gemma Tarafa.

A les 12.00 del migdia, es va llegir el Manifest unitari a la Plaça Sant Jaume, on el C1D va fer una crida solidària per a formar un llaç humà vermell i contribuir, d’aquesta manera, a fer visible la malaltia.

Al vespre, l’Ajuntament de Barcelona va il·luminar la seva façana principal de color vermell en solidaritat amb les persones que pateixen la malaltia i els seus familiars. La Fundació Lluita conta la Sida, es va sumar a la commemoració del dia 1 de desembre,  promovent també,  la il·luminació de nombrosos edificis i monuments emblemàtics.

A la il·luminació de la façana de l’Ajuntament de Barcelona la van seguir d’altres espais que es van il·luminar de vermell a partir de les 18h aproximadament: Arc de Triomf, les Tres Creus del parc Güell, el Palau de la Virreina, el Recinte Modernista Hospital de Sant Pau, l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, El Molino, el Centre Comercial Les Arenes, l’Institut del Teatre, el Teatre Lliure, el CaixaForum, el Poble Espanyol, la Casa Batlló, l’Hotel Majestic, la Fundació Suñol /Fundació Glòria Soler, el CosmoCaixa, El Corte Inglés, l’Hotel Axel, l’Hotel w, El Liceu, Pedralbes Centre, el Palau Macaya, el TNC i diverses fonts de la ciutat.

En els 2 últims anys ha disminuït el nombre de nous casos de VIH-Sida, la infecció continua sent elevada així com el retard del diagnòstic, tot i la millora en la detecció precoç de la malaltia. Actualment, parlem de més de 37 milions d’afectats per VIH en tot el món, aproximadament unes 130.000 i 160.000 persones al territori espanyol.

A Barcelona és la tercera malaltia de declaració obligatòria més freqüent a la ciutat, es situa en 23,4 per 100.000 habitants, essent un repte important el diagnòstic precoç de la infecció per VIH, per tal de millorar la qualitat de vida de les persones afectades i evitar noves transmissions.