Retirada de 204 plaques franquistes de les cases

28/02/2017 09:55 h

Districte Nou Barris

Nou Barris ha començat a retirar totes les plaques d’habitatge franquistes que encara avui dia es conserven en edificis construïts durant la dictadura. Durant el juliol passat, un equip de sis persones sense feina de l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris va elaborar, per encàrrec del Govern del Districte, un mapeig exhaustiu de les plaques franquistes instal·lades en les façanes dels edificis del districte. Finalment, se n’acabaran retirant 204.

La retirada de plaques s’inclou en la Mesura de Govern del programa per a la dignificació i la recuperació de la Memòria Històrica de Nou Barris, presentada el desembre de 2015. El Govern municipal considera que les referències franquistes a l’espai públic són contràries a la democràcia, la llibertat i la solidaritat, i representen una infracció moral no només envers la memòria de les víctimes del feixisme i persones que van patir la repressió de la dictadura a l’Estat entre 1936 i 1975, sinó per al conjunt de la ciutadania.

Aquest programa inclou altres mesures, com revisar el nomenclàtor del Districte, i, en aquest sentit, la plaça de Llucmajor ja s’ha rebatejat com a plaça de la República. A més, es treballa per obrir el nomenclàtor a persones, entitats i associacions defensores de llibertats i protagonistes de diferents lluites, i a les víctimes del feixisme, com els assassinats, exclosos, vençuts, resistents, deportats i exiliats.

Paral·lelament, s’hi preveu potenciar les rutes històriques pels barris i fer una sèrie d’actes envers la memòria històrica de Nou Barris. Alguns ja s’han celebrat, com l’homenatge a Salvador Puig Antich a la plaça que du el seu nom i una exposició del fotògraf Kim Manresa sobre els barris de Nou Barris de 1973 a 1983.