S’aprova definitivament el projecte per instal·lar escales mecàniques al passatge de la Mulassa

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte d’instal·lació de dues escales mecàniques al passatge de la Mulassa, al barri del Carmel, en un tram que té un desnivell acumulat de 14 metres i una orografia especialment complexa. Una actuació que el consistori ha impulsat des del Pla de Barris del Carmel i que permetrà relligar el final del carrer de la Font de la Mulassa amb l’àmbit del carrer de la Gran Vista.

30/04/2024 14:30 h

Districte Horta-Guinardó

El projecte aprovat definitivament preveu una intervenció més integral, ja que no només s’instal·laran dues escales mecàniques reversibles, per facilitar la mobilitat en aquest entorn, sinó que també s’aprofitarà l’obra per fer altres millores en aquest entorn, en el paviment, en el paisatge urbà, en la jardineria i el mobiliari.

El passatge de la Mulassa, situat al barri del Carmel, uneix el carrer del Doctor Bové amb la plaça Font de la Mulassa. Es tracta d’un carrer amb fort pendent, a través del qual se salva un desnivell de 14 metres. L’entorn afectat per l’actuació té una superfície aproximada de 915 m². És en aquest entorn a on es col·locaran els dos trams d’escales mecàniques de sentit reversible al costat d’una escala convencional. Entre tots dos trams d’escala es crearà un replà amb espai d’estada per fer més harmoniós i accessible tot aquest espai.

El projecte inclou la col·locació de nou paviment, així com el soterrament del cablejat aeri que hi ha a la zona i que correspon a línies elèctriques, de telefonia i d’enllumenat públic.

Un altre dels canvis que s’introduiran aprofitant l’obra serà la renovació i incorporació de mobiliari urbà (papereres, pilones, cadires i bancs) que es col·locarà sobretot en el nou espai d’estada, així com la millora en l’enllumenat públic, que buscarà optimitzar la disposició dels fanals i afavorir-ne la intensitat i la uniformitat.

El projecte té un pressupost previst de 2 milions d’euros i, pel que fa al desenvolupament, es preveu que un cop resolta la tramitació del projecte aprovat inicialment, les obres s’iniciïn aquest estiu. La durada prevista és de dotze mesos, per tant, s’acabaran durant l’estiu de 2025, i finalment cap a la tardor de l’any que ve es preveu que aquestes escales podran entrar en funcionament. D’altra banda, en les properes setmanes el Districte d’Horta-Guinardó convocarà una sessió informativa per explicar tots els detalls del projecte al veïnat.

Pla de Manteniment Integral

La instal·lació de les escales mecàniques del passatge de la Mulassa del barri del Carmel és una actuació que s’emmarca en el Pla Endreça i en concret en el programa de renovació integral d’elements de l’espai públic previst al Pla de Manteniment Integral de la ciutat. Dins d’aquest pla de manteniment integral, són especialment rellevants algunes de les actuacions previstes als barris de muntanya, i entre elles, precisament, la renovació de les escales mecàniques i dels ascensors. En aquest sentit, el pla integral preveu renovar el 56% dels ascensors d’arreu de la ciutat. I pel que fa a les escales mecàniques s’actuarà en el 24% del total. Es tracta de la renovació de 24 escales mecàniques que tenen una antiguitat d’entre 15 i 20 anys, i sempre que sigui possible es faran reversibles. 16 actuacions es realitzaran al districte d’Horta-Guinardó, majoritàriament al barri del Carmel.

Tant els ascensors com les escales mecàniques permeten l’accessibilitat i la mobilitat de moltes persones que no podrien moure’s sense aquesta infraestructura de ciutat a causa dels desnivells. Les escales mecàniques acumulen més de 22 milions d’usos l’any i els ascensors, prop de 7 milions de viatges anuals.