La plaça de la Vidriera estrena paviment, parterres i jocs

La renovada plaça de la Vidriera s'ha inaugurat dijous 1 de febrer amb una tarda de jocs tradicionals, tallers de circ i berenar. Els nens i nenes de l'Escola Gayarre, guiats pels artistes Zosen & Mina, han pintat un mural sobre el mur de l'escola que dona a la plaça. Amb un cost de prop d'un milió d'euros, la reforma ha servit per millorar-ne el paviment, els parterres, mobiliari urbà i l'àrea de jocs infantils d'aquest espai comprès entre els carrers de Gayarre, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorça, a tocar també dels carrers del Vint-i-sis de Gener de 1641 i de Portugalete.

01/02/2024 17:13 h

Mupert / Sants-Montjuïc

A cavall entre la Bordeta i Hostafrancs, la plaça arrossegava una problemàtica de falta d’activitat i vida pública, en part pel mal ús de l’espai amb brutícia causada per la freqüentació de gossos, poca visibilitat i degradació del mobiliari urbà. Amb la remodelació, la plaça de la Vidriera esdevé un espai públic de qualitat pensat per al gaudi i l’ús de totes les persones del barri, en especial infants, famílies i persones grans. A la nova configuració de l’espai de prop de 2.300 m² s’incorporen nous elements tant de joc com d’estada per donar vida i un ús més adequat a la plaça, i es resolen a més els problemes d’erosió dels parterres i de drenatge d’aigües.

L’actuació ha consistit a fer murets nous delimitant els parterres, que han anivellat també les diferències de cota que hi havia. El mobiliari era obsolet i s’ha substituït pel nou, que s’ubica al perímetre de la plaça: hi ha bancs de fusta tropical FSC amb espatller i recolzabraços, chaise longue, bancs accessibles amb elements delimitadors de fusta, bancs sense espatller amb elements delimitadors i papereres.

A la zona central s’ha incorporat un paviment de cautxú amb una mica de desnivell que facilita la creació d’una àrea accessible. La zona de jocs s’ha renovat i ampliat amb elements que ara responen als requisits del pla de jocs de Barcelona, amb les indicacions de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins i incorporant-hi també les demandes de la comunitat educativa de l’Escola Gayarre, que és a tocar de la plaça. Els infants usuaris d’aquesta nova àrea de jocs hi podran lliscar per un tobogan, enfilar-se amb diferents formes d’interacció i elements agafadors i tipus de pendents, o gronxar-se en una hamaca accessible, entre altres accions.

Pel que fa a la vegetació, les actuals restriccions de sequera permeten plantar-ne. Quan la situació millori i es donin les condicions adequades, el projecte de renaturalització consistirà a millorar la plantació dels parterres perimetrals amb arbustos de menys altura i espècies de varietat autòctona, que requereixen una despesa d’aigua menor. Als escocells dels arbres que ja hi havia a la plaça s’hi plantaran espècies que afavoreixen la biodiversitat per tal d’augmentar la fauna útil per combatre plagues i malalties, i prou rústiques per suportar la pressió de l’entorn urbà.

La pavimentació és de sauló en l’àrea central, revestiment continu d’àrid natural en l’àrea intermèdia, pedra natural arenisca en l’àrea perimetral i cautxú en l’àrea de jocs infantils.

Etiquetes associades a la notícia