Dos nous edificis d’Aprop a Sant Martí i Sants-Montjuïc

Dues noves mostres d’habitatge públic per acollir unes dues-centes persones en situació d’emergència habitacional, joves i famílies monoparentals. S’adjudiquen les obres d’un nou edifici d’allotjaments de proximitat provisionals Aprop al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, a Sant Martí, i es resol el concurs per a un tercer edifici Aprop al barri de la Bordeta, a Sants-Montjuïc.

27/01/2021 12:49 h

Ajuntament de Barcelona

Edifici de 42 habitatges al Poblenou

El segon edifici d’allotjaments de proximitat provisionals que es construirà a la ciutat serà al solar del carrer de Bolívia, 33-41 interior, a l’àrea de la plaça de les Glòries. En total, disposarà de 42 habitatges, 35 dels quals tindran dos dormitoris, i la resta, un, cosa que es tradueix en una capacitat per a unes cent deu persones. L’edifici també tindrà espais compartits, com una bugaderia i un hort urbà, i a la planta baixa hi haurà un equipament de barri.

El contracte de redacció del projecte i construcció de l’edifici s’ha adjudicat, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), a l’empresa Constructora de Calaf, SL, i suposarà una inversió de 4 milions d’euros. Actualment, el projecte es troba en fase de redacció. Les obres duraran unes 26 setmanes, i l’edifici pot estar enllestit abans d’acabar l’any.

L’adjudicació dels allotjaments a les persones que hi residiran garantirà la mixtura social, de manera que la meitat seran per a famílies que esperen un habitatge definitiu de la Mesa d’Emergències, i l’altra meitat es destinarà a joves, un col·lectiu amb moltes dificultats per accedir a un habitatge.

Quaranta habitatges nous a Sants-Montjuïc

Pel que fa a l’edifici d’allotjaments provisionals al barri de la Bordeta, la proposta de Loggia ha guanyat el concurs d’arquitectura per projectar i dirigir l’obra de construcció d’un edifici provisional de 40 habitatges (24 de dos dormitoris i 16 d’un) a l’avinguda del Carrilet, entre la riera Blanca i la rambla de Badal. Aquesta proposta envolta l’edifici de deu plantes amb un sistema de galeries que el fa visualment més lleuger i l’allunya del concepte de contenidor tancat.

Es preveu que les obres comencin a executar-se durant el segon trimestre del 2022. La inversió municipal serà d’uns 6.750.000 euros, i hi podran viure al voltant de 90 persones. L’edifici tindrà 8 plantes d’habitatges sobre una planta baixa, i la primera planta es destinarà a equipaments. Es preveu que a la planta baixa s’hi instal·li un equipament de proximitat obert al barri.

Com en el cas de les Glòries, la meitat dels allotjaments de l’Aprop de la Bordeta es destinaran a famílies amb un informe favorable de la Mesa d’Emergència que esperen un habitatge definitiu, mentre que per a l’altra meitat s’obrirà una convocatòria específica a famílies monoparentals inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatge públic, amb la previsió que també s’hi puguin inscriure altres persones.

Aprop, una alternativa a les obres d’habitatge tradicional

Els edificis d’allotjaments de proximitat provisional són solucions residencials per a famílies en situació de risc que necessiten una ajuda provisional i ràpida dels serveis socials fins que puguin accedir a un habitatge definitiu.

Estan construïts a partir de contenidors marítims reciclats i s’inspiren en propostes d’èxit que ja funcionen en altres ciutats del món com Amsterdam, Copenhaguen o Vancouver. El primer projecte d’Aprop a la ciutat és al barri Gòtic.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades