El litoral es consolidarà com l’espai esportiu més gran a l’aire lliure

El Pavelló Blau és un pla per desenvolupar les potencialitats de la zona i articular i destacar l’activitat física al front marítim, que s’estén des del Port Vell fins al Port del Fòrum, incloent-hi totes les platges, en una extensió de 5 quilòmetres on s’apleguen prop de 40 pràctiques esportives.

06/04/2022 15:29 h

Ajuntament de Barcelona

El pla deriva d’un procés participatiu impulsat pel Consell Municipal de l’Esport de Barcelona a través d’un grup de treball del qual formaven part diversos col·lectius presents en el projecte a través dels seus equipaments, centres i entitats cíviques, veïnals i esportives.

Les 200 propostes sorgides del procés participatiu han resultat en una mesura de govern que es desenvoluparà en el període 2022-2030, amb una inversió inicial prevista de 26,7 milions d’euros, i que s’ha inclòs en el Pla estratègic dels espais del litoral, un marc d’actuació urbanístic, econòmic i mediambiental. El pla d’acció de la mesura s’ha concretat en els projectes següents:

  • Acostar més la ciutadania al mar. S’omplirà el litoral d’embarcacions esportives i diferents modalitats nàutiques.
  • Pla director estratègic del Port Olímpic. Aquest document permetrà donar al Port Olímpic un caire més familiar i esportiu i facilitarà l’entrada d’empreses i iniciatives vinculades a l’economia blava. Podeu consultar aquí un informe vinculat al pla.
  • L’economia blava. L’esport es vincula a l’economia blava a través d’activitats com la construcció, el manteniment i el reciclatge d’embarcacions d’esbarjo, l’organització d’esdeveniments esportius, la formació d’esportistes d’elit i altres activitats econòmiques.
  • El passeig Marítim de Sant Martí. Es culminarà la urbanització de la zona compresa entre les platges de la Nova Mar Bella i de Llevant, que permetrà donar continuïtat al front litoral i facilitar la connectivitat entre els barris. S’hi inclouran espais per a la pràctica esportiva. La Base Nàutica, un dels equipaments en què es prioritzarà la intervenció, es troba molt a prop d’aquest tram.
  • La Plataforma Marina. S’hi ubicaran infraestructures esportives que permetin esponjar la resta del territori del front marítim. També s’afavorirà la connectivitat amb la llera del Besòs i els municipis veïns, i les pràctiques esportives com caminar, córrer, patinar o anar en bicicleta.
  • T invertida i la connectivitat amb els municipis veïns. Es crearà un motor de promoció esportiva que uneixi la ciutat amb els municipis veïns propers a la llera del Besòs i alguns de les comarques del Maresme i del Vallès Oriental.

Un escenari de grans esdeveniments i competicions amb símptomes de saturació

Reordenar els usos i els espais permetrà frenar la saturació de la zona, sobretot de les platges, que s’ha accelerat amb la pandèmia i les restriccions que se’n van derivar, que van fer que s’incrementés el volum de gent que opta per fer esport a l’aire lliure.

També cal tenir en compte que el litoral és sovint escenari de competicions i esdeveniments esportius, alguns de gran format. El 2024, per exemple, Barcelona serà la seu de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, la competició internacional més antiga del món.

Notícies relacionades