El Mercat de Sant Antoni es reobrirà al maig

Només falta que s'hi instal·lin els paradistes. Els veïns i les veïnes de Sant Antoni encaren el principi de la transformació del barri que, al voltant del focus de comerç de proximitat que serà el mercat, veurà com el verd urbà guanya espai als cotxes, alhora que s'enllesteix la redacció del Pla d'usos que ha de regular el teixit econòmic del barri.

30/01/2018 17:13 h

Ajuntament de Barcelona

Les obres estructurals del Mercat de Sant Antoni ja s’han acabat, i ara només queda que els paradistes s’hi instal·lin, perquè un cop ho hagin fet, a l’abril, es decideixi conjuntament la data concreta de l’obertura definitiva d’aquest mercat històric. Més enllà de l’activitat comercial, el mercat esdevindrà un espai guanyat per al barri i totes les barcelonines i els barcelonins.

Paral·lelament, a la implantació del programa Superilles al barri de Sant Antoni, els antics patis del mercat, que havien funcionat com a espais logístics de càrrega i descàrrega i de magatzems, quedaran alliberats com una nova plaça per al barri. L’ús que es farà d’aquesta plaça es va debatre a finals del 2016 en el projecte “Omplim de barri el mercat”, i el resultat d’aquest debat s’ha de donar a conèixer al veïnat.

A més, la remodelació del mercat també permetrà recuperar per a la ciutat restes arqueològiques de gran valor com la via sepulcral romana i el fossat i restes de la muralla medieval.

Molt més que un mercat

Són més de 53.300 metres quadrats de superfície construïda en cinc plantes. A peu de carrer s’hi distribuiran les parades de fresc, un total de 52, situades a l’interior de l’edifici central, i les 105 parades del mercat dels encants, que ocupen uns passadissos que envolten el perímetre del mercat i que poden tancar-se per individualitzar-ne l’ús.

Les 78 parades del mercat dominical de llibres ocuparan l’exterior del recinte a les voreres contràries dels carrers de Tamarit i del Comte d’Urgell. S’hi instal·larà una marquesina d’estructura lleugera de tres metres d’alçada que en algunes zones serà retràctil.

A la planta −1 s’ha habilitat un gran vestíbul central delimitat pels vestigis medievals, on hi haurà l’accés als dos comerços concessionaris: un d’autoservei alimentari, que ja està adjudicat, i un de no alimentari, que està en procés d’adjudicació. Les plantes inferiors ocupen les zones de càrrega i descàrrega, a més d’un aparcament de 400 places destinades als clients.

L’equipament s’ha dotat també d’un espai per als veïns i les veïnes, de 500 metres quadrats, on hi haurà una aula de cuina comunitària, un espai per a joves, un espai polivalent i expositiu i un despatx per a les entitats i activitats de cooperació veïnal.

El barri, per al veïnat

La rehabilitació del mercat coincidirà amb la pacificació de tot l’entorn per a ús ciutadà, en el marc del programa Superilles a Sant Antoni. Es recuperaran fins a 26.000 metres quadrats per esponjar un dels barris més densos de la ciutat, incrementar el verd urbà i reduir dràsticament l’espai per als vehicles motoritzats, una transformació paral·lela a la prevista a la ronda de Sant Antoni.

El regidor d’Empresa, Turisme i Comerç i Mercats, Agustí Colom, ha afirmat que l’obertura “representa no sols disposar d’un mercat excel·lent per al veïnat i per a la ciutat, sinó també que el barri de Sant Antoni recuperi el seu impuls econòmic i, per tant, que comenci a recuperar la seva normalitat”.

En aquest sentit, el Districte de l’Eixample enllesteix l’elaboració del Pla d’usos que ha de regular l’activitat econòmica al barri. Des del febrer del 2017 la concessió de noves llicències d’establiment ha estat suspesa mentre es redactava el pla, que tindrà en compte la protecció del teixit comercial de proximitat, la preservació de l’interès públic i la convivència de l’activitat econòmica amb els veïns i les veïnes.

Etiquetes associades a la notícia