El nombre d’empreses verdes supera la crisi i creix un 3% a la ciutat

13/01/2016 14:03 h

Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el primer estudi sobre economia verda a la ciutat. És el primer cop que el consistori analitza les dades econòmiques del sector de l’economia circular, en una aposta per fer visible aquesta activitat i per fomentar una nova visió de l’economia de la ciutat i un model productiu més just i sostenible.

L’economia verda és aquella que millora el benestar humà i l’equitat social, a banda de reduir els riscos ambientals i la pressió sobre els sistemes naturals. Entre el 2012 i el 2014, el nombre d’empreses verdes de Barcelona va créixer un 3%, una mostra de l’evolució positiva cap a un model productiu nou. De fet, actualment hi ha 1.800 empreses verdes.

Segons l’estudi, de totes les empreses verdes de la ciutat, el 15% es dedica al sector mediambiental, és a dir, a l’aigua, al sanejament i als residus. Precisament la gestió de residus és la branca en què treballen més persones.

Les últimes dades del 2014 mostren que a la ciutat hi ha entre 25.000 i 36.000 treballadors que es dediquen a aquest sector, xifres que representen entre un 2,6 i un 3,7% de l’ocupació total.

L’Ajuntament de Barcelona està treballant en aquest nou model econòmic i, en aquest sentit, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha explicat:  “Hi ha un camp important per recórrer que pot ser una font de riquesa, d’ocupació i de benestar.” I ha afegit: “L’economia verda és una aposta de futur que obliga a canviar la manera de fer de l’Administració per aconseguir una transformació de la ciutat.”

El document també diu que des del 2010 més del 20% de la despesa corrent de l’Ajuntament ha estat dedicada a programes de serveis urbans i medi ambient i, en concret, durant el 2015 s’hi han invertit més de 400 milions d’euros. Les àrees més afavorides econòmicament són els parcs i les zones verdes i forestals.