El paper de les dones en la postguerra segons els tebeos

La jornada “Dones, postguerra i tebeos”, amb motiu de la celebració dels setanta anys de la primera publicació de “Las hermanas Gilda” a la revista ‘Pulgarcito’, servirà per debatre sobre la figura de la dona en la postguerra espanyola i la representació que en feia la literatura dibuixada de l’època. La cita és dijous, 16 de maig, a l’Arxiu Històric de la Ciutat.

14/05/2019 17:03 h

Ajuntament de Barcelona

La jornada consta de diverses ponències a càrrec de Marina Subirats, Antoni Guiral, Elena Masarah i Pepe Gálvez, entre d’altres, que també serviran per donar a conèixer la tasca de les autores de còmics, moltes vegades desconeguda.

L’humor gràfic fet a Barcelona i a Catalunya des de mitjan segle XIX forma part del patrimoni cultural de la ciutat i del país. Es va difondre en publicacions com Diario de Barcelona, L’Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia, La Veu de Catalunya, La Tralla, Metralla, El Noticiero Universal, El Periódico, Interviú, Por Favor, La Vanguardia o El Jueves.

L’Arxiu conserva en els fons hemerogràfics molts dels diaris i revistes on publicaven i publiquen dibuixos ninotaires destacats com Ricard Opisso, Jaume Passarell, Picarol, Gaietà Cornet, Bon, Feliu Elias, Junceda, Apel·les Mestres, Valentí Castanys, Alfonso Cerón, Cesc, Ricard Castells o El Perich.

Al marge d’aquesta jornada, l’Arxiu ha organitzat altres activitats dedicades també a la història de l’humor gràfic, com l’exposició i la publicació d’un llibre dedicat a Cu-cut! o les jornades “Història de l’humor gràfic a Barcelona” i “Butifarra. Més que un tebeo als barris (1975-1987)”.

Etiquetes associades a la notícia