El preu de la llibertat d’expressió, a debat a la Model

Durant la celebració de la Setmana per la Llibertat d’Expressió, que es duu a terme a l’antiga presó Model, s’han celebrat les jornades “Veus emmordassades. La llibertat d’expressió a presó”. Experts i persones afectades han reflexionat i debatut sobre l’augment de la pressió repressora de l’Estat entorn del dret a la llibertat d’expressió.

12/04/2018 19:01 h

Redacció

Des que la Llei de seguretat ciutadana —coneguda popularment com a llei mordassa— va ser aprovada per l’Estat espanyol el 2014, la retallada del dret a la llibertat d’expressió ha generat situacions controvertides en el món de la música, les xarxes socials, les revistes satíriques o l’art com empresonaments per rapejar, condemnes per tuitejar o el segrest d’obres, entre altres.

En aquest context, persones afectades directament com el raper Valtonyc, Fernando Rapa —director de la revista satírica Mongolia— i l’escriptora i tuitera Cassandra Vera han mantingut un debat al voltant de les conseqüències sofrides per expressar les seves opinions mitjançant el rap o l’humor.

Per la seva banda, els experts i les expertes han reflexionat al voltant de la deriva regressiva de drets i llibertats i han debatut al voltant de diferents propostes per invertir la situació des d’un àmbit legal, judicial, filosòfic i polític. Laia Serra, advocada penalista; Josep Ramoneda, periodista i filòsof; Joaquín Urías, professor de dret constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional, i José Luis Ramírez Ortiz, magistrat de l’Audiència Nacional de Barcelona, n’han estat les participants.

Art i música per a la llibertat

L’amenització de les jornades ha estat a càrrec de les melodies del piano de Clara Peya i Albert Bover, i ha acabat amb un espectacle de titelles amb Raúl Griot (Títeres desde Abajo) i Raquel Batet. Durant els actes, diferents dissenyadors, tatuadors, il·lustradors i artistes urbans han ocupat el pati de la Model per pintar-hi les seves obres, amb el lema #ExpressatPerLaLlibertat. Les obres resultants se subhastaran per contribuir al fons econòmic de les persones encausades.

Aquestes activitats formen part d’un programa més ampli d’accions que s’emmarquen en la Setmana per la Llibertat d’Expressió, organitzada per la plataforma ciutadana No Callarem. Consulteu-ne la resta de propostes aquí.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades