El SAIER i "Barcelona, ciutat refugi", projectes de referència a Europa

05/04/2017 16:21 h

Ajuntament de Barcelona

El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), el pla “Barcelona, ciutat refugi”, el Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB), el Programa BCN Interculturalitat, l’Oficina per la No Discriminació i el Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona són algunes de les iniciatives per les quals Barcelona ha estat incorporada al programa europeu “The need for a territorial approach to migrant integration: the role of local authorities”.

Aquest programa de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) identifica i posa en relleu noves polítiques d’atenció a immigrants que es desenvolupen des de l’àmbit local. Juntament amb Barcelona, hi participen Amsterdam, Atenes, Berlín, Glasgow, Göteborg, París, Roma i Viena.

Un dels objectius del programa és crear una plataforma que permeti intercanviar experiències i compartir-les amb organitzacions civils i amb altres xarxes de ciutats. Una delegació formada per la representant de l’OCDE, Claire Charbit; l’analista Anna Piccini, i la representant de l’Ajuntament d’Atenes, Antigone Kotanidis, han visitat Barcelona per conèixer de primera mà les iniciatives que s’hi desenvolupen.

Després d’entrevistar-se amb el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, la delegació ha conegut les polítiques d’acollida, garantia de drets i inclusió intercultural de Barcelona amb visites al SAIER, a la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat i al Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona.

Aposta pel treball en xarxa

Un dels aspectes que identifica les polítiques d’immigració i drets de ciutadania de Barcelona és el desenvolupament en col·laboració estreta amb el teixit associatiu de la ciutat. En aquest sentit, durant la seva estada la comitiva de l’OCDE ha pogut parlar amb entitats que formen part del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona o de la Xarxa BCN Antirumors. També ha visitat el barri de Ciutat Meridiana, on s’estan desenvolupant diferents actuacions amb la participació dels veïns i amb l’objectiu d’enfortir les relacions interculturals al territori.

A partir d’aquesta visita, l’OCDE també valorarà els nivells de coordinació de la ciutat amb la resta d’administracions (regional, estatal i europea) amb relació a les polítiques d’inclusió d’immigrants i refugiats.

Més informació