Final de l’estada del programa Collide a Barcelona, un referent del diàleg entre l’art i la ciència

Durant tres anys la ciutat ha estat la seu del programa de residències internacional Collide, del laboratori Arts at CERN. En estades d’un mes, les artistes guardonades amb els premis internacionals Collide han pogut desenvolupar i experimentar els seus projectes cientificoartístics i ampliar la recerca a través de la xarxa científica i cultural de la ciutat.

24/11/2022 13:28 h

Ajuntament de Barcelona

El 2019 es va iniciar la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb el Centre Europeu per la Investigació Nuclear (CERN) per acollir el programa Collide Internacional, en el marc del pla Barcelona Ciència 2020-2023.

Durant tres anys s’han organitzat els premis internacionals Collide a la ciutat. Han consistit en una convocatòria artística anual perquè artistes de totes les edats i nacionalitats proposessin projectes artístics que s’inspiressin en la recerca i la innovació científica que es realitza al CERN per començar-los a desenvolupar en espais de creació col·laborativa de Barcelona.

Les propostes guanyadores de les tres edicions dels premis han estat:

  • 2021: Gusla, de la polonesa Dorota Gawęda i la lituana Eglé Kulbokaité, un projecte que es fixa en com la física quàntica exposa l’estranyesa del món en relació amb els organismes vius i trenca amb patrons normatius del comportament humà.
  • 2020: Black Quantum Futurism, del col·lectiu format per les dues artistes amb seu a Filadèlfia (EUA) Camae Ayewa i Rasheedah Phillips. Es tracta d’un treball al voltant de la física quàntica i la mesura lineal del temps en la realitat quotidiana.
  • 2019: Beyond Resolutions, de l’artista holandesa Rosa Menkman. És un projecte centrat en la física i les escales de resolució de les imatges.

Durant dos mesos, les guardonades feien una residència a la seu del CERN a Ginebra i posteriorment passaven un mes a Barcelona. La primera residència artística es va fer a la Fàbrica Fabra i Coats, i les dues restants, a l’Hangar.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades