Sensellarisme: podries ser tu

24/11/2016 11:46 h

Ajuntament de Barcelona

La Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar de Barcelona (XAPSLL) ha engegat la campanya de sensibilització “Podries ser tu” per conscienciar la ciutadania sobre les causes que hi ha darrere de la gent que viu al carrer. La campanya es posa en marxa en el marc d’una setmana plena d’actes relacionats amb el fenomen, que celebra el seu dia internacional diumenge, 27. Entre altres accions, s’han presentat la Guia d’estil sobre sensellarisme i un llibret de recomanacions sobre el tractament informatiu del fenomen.

La XAPSLL, que està composta per entitats del tercer sector i l’Ajuntament de Barcelona, pretén apel·lar directament la ciutadania perquè reflexioni sobre les causes inherents al sistema social i econòmic actual que porten a una persona a viure al carrer, i evitar així que el col·lectiu sigui estigmatitzat. “Podries ser tu” crida els ciutadans a posar-se al lloc de les persones sense sostre, que, abans de trobar-se sense llar, potser tenien feina, família, amics i aficions, com qualsevol altra persona.

La campanya s’ha presentat en un acte al Col·legi de Periodistes, i pivota a l’entorn del web sensellarisme.cat, en què, a més de missatges i materials per sumar-se a la campanya, s’hi poden trobar vies per col·laborar en la lluita contra aquest fenomen i informació sobre les entitats que treballen en aquest àmbit.

Durant la presentació de la campanya, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha fet una crida als professionals de la comunicació perquè siguin “còmplices i aliats per canviar la visió de les persones sense llar, que segurament l’únic que tenen en comú entre elles és que no tenen llar, perquè són molt diverses”.

En aquest sentit, s’ha presentat una guia d’estil que aspira a millorar el tractament, tant informatiu com polític, del fenomen de les persones sense llar. Podeu consultar aquesta guia aquí.

D’altra banda, s’ha presentat un document sobre recomanacions per al tractament informatiu de les persones sense llar, que posa l’accent en l’ús d’una terminologia adequada i no estigmatitzadora. Llegiu-la aquí.

La Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar, que forma part de l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva, es va constituir el novembre del 2005 amb la finalitat d’enfortir la capacitat d’organització de la ciutat per acompanyar persones sense llar en un procés de recuperació de la màxima autonomia personal i incentivar la detecció i la vinculació d’aquestes persones als recursos existents, establint i ampliant el treball conjunt i la col·laboració entre el sector públic i les entitats socials.

Notícies relacionades