Idrissa Diallo donarà nom a la plaça d’Antonio López

El nomenclàtor municipal s’actualitza amb una vintena d’incorporacions que donaran nom a diferents carrers, jardins i places de la ciutat, més de la meitat de les noves denominacions corresponen a dones. El guineà Idrissa Diallo donarà nom a l’antiga plaça d’Antonio López, i el bomber mort en acte de servei, José Garrido Gámez, a un carrer dels entorns de la fàbrica Cobega.

26/06/2021 16:03 h

Ajuntament de Barcelona

La ciutat recordarà la memòria d’Idrissa Diallo (Guinea, 1991 – Barcelona, 2012) a l’antiga plaça d’Antonio López, que es dirà plaça d’Idrissa Diallo i Correus. El 2021, Diallo va arribar a Espanya saltant la tanca de Melilla, on va ser detingut i traslladat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona. Dues setmanes després va morir a l’hospital on se’l va traslladar des del CIE per una insuficiència respiratòria. El seu cas va impulsar la denúncia per les condicions dels CIE.

Més noms de dones als espais públics

La ponència del nomenclàtor ha aprovat també el canvi de nom de catorze espais que passaran a tenir el nom de dones que han estat rellevants per a la història recent de Barcelona, amb l’objectiu de seguir prioritzant la presència de les dones en els noms dels espais públics de la ciutat. Les catorze noves incorporacions són les següents:

Rosa Barba Casanovas (Barcelona, 1948-2000). La drecera de Vallvidrera, al districte de Sarrià – Sant Gervasi, portarà el nom d’aquesta arquitecta, paisatgista i professora de la Universitat Politècnica de Catalunya que va vetllar per la salvaguarda de l’entorn.

Sonia Rescalvo Zafra (Conca, 1946 –  Barcelona, 1991). El record de la ciutat a la seva memòria s’amplia al parc de la Ciutadella, on donarà nom a la plaça on es troba la glorieta on va ser assassinada per un grup de neonazis.

Fadwa Tuqan (Nablus, 1917-2003). La poeta, una de les poques veus femenines de la literatura palestina, donarà nom als espais interiors d’illa entre els carrers de Sidó i del Lledoner, al districte d’Horta-Guinardó.

Montserrat Riera Moreno (Barcelona, 1954-2001). L’espai annex a l’avinguda del Coll del Portet, situat sota el mirador de Consol Casals i Genover, al districte de Gràcia, portarà el nom de la pedagoga del barri de la Salut que va estar molt vinculada a l’antiga Escola Heidi, avui Turó del Cargol.

Set pedagogues donaran nom a diversos jardins del districte de Sant Martí:

Anna Canalias Mestres (Magallón, 1886 – Molins de Rei, 1934) donarà nom a l’espai enjardinat situat al carrer de Bernat Desclot.

Antònia Adroher Pascual (Girona, 1913 – Banyuls de la Marenda, 2007) donarà nom als jardins situats entre Alfons el Magnànim, Messina i Jaume Huguet.

Clémence Jacquinet (França, 1865 – segle XX) batejarà l’espai enjardinat situat entre els carrers de Palerm, Perpinyà, Germans Serra i Jaume Huguet.

Josepa (Pepita) Uriz i Pi (Badostain, 1883 – Berlín, 1958) batejarà l’espai enjardinat entre Alfons el Magnànim, Messina i Pere Moragues.

Maria Pi Ferrer (Roses, 1884 – Barcelona, 1960) donarà nom als jardins entre els carrers de Felip de Malla, Òtranto i Ferrer Bassa.

Mercè Climent i Pascual (segle XIX – segle XX) donarà nom a l’espai enjardinat entre els carrers Lluís Borrassà i Alfons el Magnànim.

Virginia Amposta Amposta (Pinell de Brai, 1903 – Barcelona, 1939) donarà nom a l’espai situat entre els carrers de Jaume Fabré i Sant Ramon de Penyafort.

Al mateix districte hi haurà espais dedicats a la filòsofa, activista feminista i assagista Gretel Ammann (Donostia, 1947 – Barcelona, 2000) i a l’activista i sindicalista Lola Iturbe Arizcuren (Barcelona, 1902 – Gijón, 1990). I l’activista de Nou Barris Pilar Espuña i Domènech (Barcelona, 1928-2010) donarà nom a l’espai públic interior entre els carrers del Doctor Pi i Molist i de Sant Iscle i el passatge de Ricard Canals.

Altres persones destacades que donaran nom a més espais de la ciutat

José Garrido Gámez, bomber de Barcelona que va morir en acte de servei el 2010 al districte de Sant Martí quan intentava rescatar un nen d’una estació transformadora, donarà nom a un espai ubicat als entorns de la fàbrica Cobega.

Gabriel García Márquez, el premi Nobel de literatura colombià, donarà nom a l’espai que hi ha a l’entrada del Centre Cívic Casal de Sarrià, a l’interior dels jardins de Vil·la Cecília.

Ramon Margalef i López (Barcelona, 1919-2004). El limnòleg, oceanògraf i ecòleg donarà nom a l’espai ubicat entre el passeig de Minici Natal i l’avinguda de l’Estadi.

Josep Canals Mercader (Girona, 1928 – Barcelona, 2001). L’activista veïnal de Zona Universitària donarà nom al carrer per a vianants que properament s’obrirà entre els carrers de Joan Obiols i John M. Keynes com a prolongació de Trias i Giró.

Finalment, la ponència del nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar anomenar passatge del Ferrocarril del Nord l’espai per a vianants entre els carrers del Pintor Alsamora i de Rosselló i Porcel.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades