Inicia l'Assemblea Metropolitana Manifesta: Creant Espais Col·laboratius per a la Cultura i la Transició Ecosocial

Com podem crear espais a la regió metropolitana que impactin positivament en la cultura?” “Com ho podem fer mentre adoptem un estil de vida més respectuós amb el medi ambient?”. Aquestes són algunes de les preguntes a les quals es vol donar resposta amb la primera Assemblea Metropolitana Manifesta que arrenca el 29 de gener amb la convocatòria oberta als i les participants i la primera assemblea el 21 de març a Barcelona.

30/01/2024 11:52 h

Ajuntament de Barcelona

Amb el marc de la Capital Europea de la Democràcia, avui es posa en marxa la primera Assemblea Metropolitana Manifesta, un procés deliberatiu que reunirà 60 participants de 12 ciutats de la regió metropolitana de Barcelona. A través d’una convocatòria oberta i una selecció diversa que inclou participants triats per sorteig, l’assemblea busca abordar qüestions crucials sobre la creació d’espais col·laboratius que impactin positivament en la cultura i el medi ambient.

Diversitat participativa

Entre els perfils de participants hi haurà també artistes independents i/o gestors/es culturals, persones que pertanyin a organitzacions socials, culturals i/o ecologistes locals i hauran de ser exclusivament d’alguna de les 12 ciutats triades per al procés com són Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. 

Trobades presencials: Debats i reflexions per una cultura col·laborativa

L’Assemblea constarà de tres trobades presencials els dies 21 de març (Barcelona), 25 d’abril (Sabadell) i 23 de maig (L’Hospitalet), de 9.00 h a 14.00 h. Es debatrà “Com aplicar la futura Llei de Drets Culturals?”, “Com la cultura pot contribuir a la transició ecosocial?” i “Com articular la cultura a la regió metropolitana?”. L’objectiu és explorar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals i fomentar la col·laboració a escala regional. 

Des de la web de la Capital Europea de la Democràcia els i les participants podran accedir a la plataforma de participació ciutadana (posar enllaç quan estigui obert) que servirà com a eix central de tot el procés.

Resultats i conclusions

  • Explorar possibles aplicacions futures d’aquesta assemblea com a eina per millorar participació ciutadana i governança en un context metropolità, concretament en donar forma a propostes i polítiques culturals i artístiques.
  • Dissenyar col·lectivament, dins d’uns paràmetres determinats, una proposta d’adopció de les conclusions de l’assemblea.
  • Avaluar a partir de la pròpia experiència com l’assemblea ciutadana pot esdevenir un instrument permanent de governança participativa pel desenvolupament de polítiques culturals cohesionades i transversals per a la regió metropolitana, garantint així el llegat de Manifesta 15 a mig termini.
  • Els resultats i conclusions es mostraran durant la Biennal Manifesta el mes de novembre d’aquest any i es desenvoluparan tallers i altres programes com a resposta al treball de l’Assemblea. A més, aquesta proposta abordarà la confluència de tres aspectes essencials: la cultura, l’ecologia i l’àmbit metropolità.

Barcelona, com a Capital Europea de la Democràcia, ha estat el marc d’una sèrie d’esdeveniments que aborden temàtiques com la tecnologia, la cultura, l’educació i els drets fonamentals. Amb un enfocament específic en la participació ciutadana i la innovació democràtica, aquesta iniciativa busca construir i inspirar noves formes de democràcia participativa i inclusiva. 

Aquest projecte s’emmarca dins la Capital Europea de la Democràcia 2023-2024 i és organitzat per Manifesta 15 Barcelona amb la col·laboració del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).

Etiquetes associades a la notícia