Joan Bayén Pérez, Medalla d’Or al Mèrit Cívic a títol pòstum

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat per unanimitat l’atorgament de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Joan Bayén Pérez, en reconeixement de la seva tasca al capdavant del bar Pinotxo, icona del Mercat de la Boqueria.

28/04/2023 17:20 h

Ajuntament de Barcelona

Joan Bayén Pérez (Barcelona, 1934), també conegut com Juanito, va ser durant molts anys l’ànima del bar Pinotxo del Mercat de la Boqueria de Barcelona, un establiment històric que va obrir a la dècada dels anys quaranta del segle passat, quan la mare de Bayén va llogar una barra de bar a la Boqueria.

Ja amb 8 anys Joan Bayén ajudava la mare al bar Quiosc, que els clients habituals van acabar anomenant bar Pinotxo, pel nom del gos que acompanyava el nen i que feia referència a la pel·lícula estrenada aquells anys.

La mare de Bayén va ser pionera a preparar menjar i, amb els anys, va ampliar el local i la carta. Hi va afegir plats nous que han format part important de la gastronomia de Barcelona i que atreien clients que buscaven els clàssics de tota la vida: trinxat, cap i pota, cigrons o tripes.

Joan Bayén es va convertir en un símbol local, amb la seva imatge de cambrer clàssic, sempre abillat amb l’armilla i la corbata de llacet. Amb un somriure sempre a punt, atenia des de la barra del Pinotxo representant la idea de la Barcelona acollidora i amable.

L’any 2022 el Consell de Savis del Mercat de la Boqueria, que reconeix la trajectòria professional de personatges destacats del món de la gastronomia barcelonina i catalana, va retre homenatge a Juan Bayén per la seva feina al mercat els darrers 80 anys. També va tenir un reconeixement organitzat pel mercat amb motiu del seu 88 aniversari.