Barraquer i La Fura dels Baus, guanyadors del Premi Nacional de Creativitat Ricarte

21/04/2015 22:44 h

Regina Navarro

El jurat, format per 16 creatius publicitaris, ha destacat l’aposta constant dels guardonats per la innovació i la creativitat.

Vídeo ‘Premi Ricarte 2015’

El Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte ha estat, en aquesta quarta edició, per a l’oftalmòleg Joaquim Barraquer i la companyia de teatre La Fura dels Baus. El jurat, format per 16 creatius del món de la publicitat, distingeix així uns professionals d’àmbits ben diferents, però que han fet innovacions en el seu camp a través de la creativitat.

“De La Fura dels Baus volem destacar que, com a mostra de la seva llarga trajectòria innovadora, ha aconseguit crear un adjectiu. Igual que parlem de ‘gaudinià’ o ‘dalinià’, també parlem de ‘furero’ per referir-nos a aquesta posada en escena trencadora que ells han creat”, ha expressat el portaveu del jurat i creatiu reconegut, Toni Segarra. De Joaquim Barraquer ha destacat “la seva capacitat i la de la seva família per crear una marca, la Barraquer, sòlida i consolidada; un èxit que perseguim tots els publicitaris”.

La creativitat com a múscul

En l’acte celebrat a la seu de Foment del Treball Nacional, Barraquer i els directors de La Fura dels Baus han recollit el premi que els ha lliurat el director de Comunicació i Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Puig. Pep Gatell, un dels directors de La Fura ha dit: “La creativitat és un múscul que s’ha de treballar cada dia. Com més el treballes, més creatiu ets.” Per la seva banda, Joaquim Barraquer ha expressat la seva gratitud pel premi i ha manifestat: “Cada dia es pot fer alguna cosa millor i nova. S’ha de procurar que se solucionin les coses, amb ciència, art i bones paraules.”

Homenatge a la filosofia de Ricarte

En edicions anteriors, el Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte ha caigut en mans de Jordi Évole, Ferran Adrià, Steve Jobs o Umberto Eco, entre altres. Són uns guardons creats el 2012, en homenatge al catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, José María Ricarte, de qui es diu que va contribuir de manera clau a dignificar socialment la pràctica professional del creatiu publicitari. Els premis que duen el seu nom volen recollir la filosofia que impartia Ricarte en les seves classes universitàries fins que va morir, l’any 2010.