La V Fira de Consum Responsable i d’ESS es consolida conscienciant sobre l’emergència climàtica

La fira es consolida entre el conjunt d’activitats de Nadal, amb prop de 75.000 visites i més de 130.000 euros en vendes, unes xifres similars a les de l’any passat, encara que enguany la fira ha durat tres dies menys. Durant deu dies hi han participat més de seixanta entitats, empreses i projectes d’economia social i solidària (ESS) que han coorganitzat més d’una cinquantena d’activitats, les quals esdevenen el retorn social d’aquestes entitats a la ciutat i tindran continuïtat en la Setmana de Consum Responsable, que se celebra la segona quinzena de març.

30/12/2019 14:03 h

Ajuntament de Barcelona

Dimarts, 31 de desembre, s’acaba la cinquena edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, organitzada per la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona i que ha tingut lloc des de la tarda del 20 de desembre a la plaça de Catalunya.

Com ja és tradició des del 2015, la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària pren la forma dels mercats nadalencs centreeuropeus (casetes de fusta) i posa l’èmfasi a adquirir productes que estimulin el consum responsable per Nadal i durant tot l’any, que siguin d’entitats de l’economia social i solidària de la ciutat (per tant, projectes que posin les necessitats de les persones i del territori en el focus de l’activitat) i que siguin productes de proximitat, de comerç just, elaborats amb energies renovables i prevenció de residus, és a dir, que compleixin els principis del consum responsable.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha declarat: “La Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària té a veure amb els objectius que tenim com a ciutat, que demostrem també treballant per al creixement inclusiu, amb una economia sana i responsable amb l’entorn i la ciutat.” Collboni també ha destacat: “Aquests dies en què tant es parla del canvi climàtic i tenim a les portes la implantació de la ZBE, també des de l’àmbit econòmic hem de ser coherents amb l’objectiu de lluita contra el canvi climàtic que ens hem marcat com a ciutat, i el que fem a la fira, el fet de visibilitzar aquesta part de l’economia que produeix amb aquest model inclusiu i socialment sostenible i responsable, és una bona manera de lluitar-hi també en les dates nadalenques.”

Per al comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro: “La V Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària és un esdeveniment que forma part del Nadal i que la ciutadania espera”. I ha explicat: “Enguany li donem especial significat a la conscienciació sobre l’emergència climàtica, en què les ciutats prenem el lideratge de les accions, i Barcelona, molt especialment.” “El Nadal és clarament un moment de decisions de consum, i justament el consum és a la base del canvi climàtic”, ha afegit el comissionat.

La fira tanca amb prop de 75.000 participants i 130.000 euros de vendes

L’edició d’enguany, tot i haver reduït la durada a tres dies menys que el Nadal passat, iguala les xifres d’anys anteriors, amb 75.000 participacions (un 62% de dones i un 38% d’homes) a les 38 casetes i 130.000 euros en vendes a casetes i parades d’alimentació. Per primer cop, enguany s’ha estimat el volum econòmic de les vendes que han obtingut les entitats participants, que demostren que la fira és un suport important per a l’àmbit de l’economia social i solidària de la ciutat.

En aquest esdeveniment fixat ja al calendari nadalenc de la ciutat s’ha convidat les persones participants a gaudir també del Polsim d’Estels i les activitats culturals i esportives desenvolupades al centre de la plaça per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i organitzades amb el suport dels àmbits municipals de Comerç, Ecologia Urbana i Esports.

Consum responsable, ciutat i planeta habitables

La fira d’enguany ha transmès el missatge que amb “consum responsable fem una ciutat i un planeta habitables”, i d’aquesta manera al voltant de 1.000 homes i 2.500 dones han participat en les dinàmiques per descobrir pràctiques per mitigar l’emergència climàtica. Així s’ha convidat la ciutadania a conèixer les pràctiques de consum responsable visitant les 38 casetes i coneixent allò que les entitats fan mitjançant l’economia social i solidària.

Una de les iniciatives convidava cada participant a omplir una targeta (una llavor de canvi) i explicar accions que es poden fer en la vida quotidiana per canviar el consum i no el clima. Amb totes les propostes, s’ha construït col·lectivament una exposició que s’ha donat a conèixer el dimarts, 31, en la cloenda de la fira, com a expressió dels propòsits del consum responsable per al 2020.

A més, per la cinquena edició de la fira, com en l’edició anterior, s’ha tornat a traslladar a la plaça de Catalunya l’Espai Consum Responsable, que habitualment es troba a l’Oficina Municipal d’Informació a la Persona Consumidora (OMIC). Aquest recurs municipal, obert el març del 2018, es troba a la ronda de Sant Pau, 43, baixos, i té com a funció principal informar i sensibilitzar sobre com practicar un consum responsable.